Linkovi

Aktuelno

Irački premijer Ibrahim Jafari uskoro u Bijeloj kući

Američki zvaničnici su izjavili da će se irački premijer Ibrahim Jafari sastati s predsjednikom Bushom u Bijeloj Kući slijedeće nedjelje, kako bi razgovarali o iračkom Ustavu i koliko je progres učinjen u treningu iračkih snaga sigurnosti.

Posjet, planiran za 24 juna, je objavljen tek par sati nakon što su predstavnici Šiita objavili da je postignut kompromis kojim će se omogućiti dodatnih 25 mjesta za Sunite unutar sve - iračkog Odbora koji izradjuje nacrt Iračkog Ustava.

I Sjedinjene Države i Evropska Unija su podržali veće sudjelovanje sunita u tom Odboru, koji ima 4 mjeseca da napiše jedan stalni Ustav prije referenduma u Iraku, zakazanog za oktobar mjesec.

Kongresmeni pozivaju predsjednika Busha da postavi rok za povlačenje iz Iraka

Jedna dvo-stranačka grupa američkih kongresmena je pozvala predsjednika Busha da postavi rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Grupa republikanskih i demokratskih predstavnika svoj prijedlog je predstavila kao rezoluciju u Kongresu, u kojoj se, izmedju ostaloga, kaže da je potrebno početi povlačenje trupa prvog oktobra 2006. te godine.

Ova mjera predstavlja prvi put zajednički zahtjev obje stranke u Kongresu u odnosu na rok povlačenja američke vojske iz Iraka.

Djeca držana kao taoci u Medjunarodnoj školi u Kambodži

Zvaničnici u Kambodži kažu da je jedno dijete iz Kanade ubijeno kada su policija i vojnici prodrli u Medjunarodnu školu na sjeverozapadu zemlje kako bi oslobodili tridesetak djece koje su kao taoce držali naoružani napadači.

Glasnogovornik kambodžanske vlade kaže da su kidnaperi ubili dijete kada je policija krenula u akciju oslobadjanja. Otmičari djece su upali u školu rano ujutro uzevši za taoce oko 70 djece i učitelja. Oni su kasnije pustili 29-toro djece uzrasta izmedju 2 i 4 godine.

Kambodžanski ministar informiranja, Khieu Kanharith kaže da su otmičari zahtijevali puške, ručne bacače raketa i pratnju do Tajlanda. Otmičari su nakon akcije policije i vojske pritvoreni. Njihov identitet nije za sada jasan, ali zvaničnici tvrde da bi mogli biti povezani sa Kambodžanskim borcima za slobodu, opozicijskom grupom čije je sjedište u Sjedinjenim Državama.

Vlada u Teheranu nastoji na pogrešan trag navesti inspektore UN-a

Sjedinjene Države su saopćile da izvještaj UN-a kojim je otkriveno da je Iran lažno govorio o vremenu i razlozima procesuiranja plutonija - pokazuje da vlada u Teheranu nastavlja na pogrešan trag navesti inspektore o svom nuklearnom programu.

Visoka američka zvaničnica u UN-ovoj agenciji u Beču je kazala da su iranski kontradiktorni izvještaji mnogobrojni da bi bili smatrani greškom.

Usama bin Laden i vodja Talibana Mulla Omar - nisu u Afghanistanu

Američki ambasador u Afghanistanu je rekao kako vjeruje da Usama bin Laden i vodja Talibana Mulla Omar - nisu u Afghanistanu.

Ambasador Zalmay Khalilzad je ovo izjavio danas u Kabulu, dan nakon što je jedan navodni zapovjednik unutar Talibanskih redova, na pakistanskoj televiziji izjavio da su i bin Laden i Mulla Omar zdravi i živi.

Ambasador Khalilzad nije kazao gdje Amerikanci vjeruju da se lider Talibana i lider al Qaide kriju, niti je htio odgovoriti je li njegov tvrdnja zasnovana možda na novim obavještajnim podacima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG