Linkovi

Aktuelno

Carla del Ponte:  Dobra suradnja s Federacijom BiH, dok se s vlastima Republike Srpske ne može surađivati

Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte i predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Theodor Meron, danas su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnjeli redovito izvješće o radu suda, ali i o suradnji pojednih zemalja s tribunalom.

U današnjem istupu glavne tužiteljice i predsjednika haškog tribunala na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nije bilo nikakvih iznenadjenja.

Predsjednik suda Meron je ponovio kako Haaški sud neće ispuniti svoju povijesnu misiju i "neće zatvoriti svoja vrata dok Karadžić, Mladić i Gotovina ne budu uhićeni, dovedeni u den Haag i suđeni pred sudom".

Carla del Ponte je posebno govorila o Srebrenici pozivajući medjunarodnu zajednicu da sada uhiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koje optužuje za genocid u Srebrenici te naglasivši da ona neće sudjelovati, u znak prosvjeda što do njihovog uhićenja još nije došlo, na komemoraciji žrtvama masakra 11.srpnja. Carla del Ponte se, inače, treba u srijedu sastati u washingtonu s američkom drzavnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Za BiH se naglašava dobra suradnja s Federacijom BiH, dok se s vlastima Republike Srpske ne može surađivati, jer oni kriju dokumentaciju, kao na primjer komplean ratni arhiv vojske bosanskih Srba, a naravno uvijek ostaje i pitanje uhićenja Radovana Karadžića. Sve dok se ti uvjeti na ispune Banja Luka nema što tražiti u normalizaciji odnosa s međunarodnom zajednicom, kao što nema ni Beograd dok se Ratko Mladić ne nađe u zatvoru - stav je glavne tužiteljice i predsjednika Haškog tribunala.

Što se tiče Srbije i Crne Gore, i del Ponte i Meron ističu da je napravljen znatan napredak i da je u posljednja četiri mjeseca vlada u Beogradu napravila više nego prethodne vlade za 10 godina. Naravno, tu se misli na izručenje 12 optuženika za ratne zločine, ali za den Haag ostaje i dalje velika prepreka, sto se Srbije tiče, a zove se - Ratko Mladić. I tu nema tajni - Mladić se krije u Srbiji, proteklih godina imao je apsolutnu potporu vrha srbijanske vojske, ali sada se došlo do zida i gotovo svi očekuju njegovo brzo uhićenje ili predaju. Navodno, kako se priča u diplomatskim krugovima, jedino još ostalo da beogradska vlada pronadje novac za Mladićevu obitelj dok je on u zatvoru. I tu nema velikih tajni, jer je tako bilo i s posljednih 12 izručenih iz Beograda.

Poruka, što se Hrvatske tiče, glasi: "Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom". Carla del Ponte je procijenila da će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi se utvrdilo da li hrvatske vlasti čine sve što mogu kako bi uhitile Antu Gotovinu i prebacile ga u den Haag.

Carla del Ponte je rekla da u prvoj polovici ove godine napori hrvatskih vasti nisu bili "ni proaktivni, niti usredotočeni". Spomula je nekoliko incidenata gdje se manipuliralo osjetljivim informacijama kako bi se opstruirala istraga protiv Gotovine i njegove zaštitiničke mreže.

Po njezinim riječima, također je provođena i kampanja u medijima, ponekad temeljena na povjerljivim dokumentima koji su 'procurili" u medije, čiji je cilj bila diskreditacija suda ili njegovih suradnika u Zagrebu. "To ukazuje da Gotovina još može računati na aktivnu mrežu pomoći, uključujući unutar državnih institucija" - rekla je del Ponte.

Što se tiče hrvatskog Akcijskog plana glavna tužiteljica je procijenila da bi daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine: "No, još će nekoliko mjeseci trebati da bi se odredilo čine li hrvatske vlasti ovaj put sve što mogu da uhite i izruče Gotovinu". "Dok Gotovina ne bude u Den Haagu ili dok Hrvatska ne osigura precizne informacije o boravištu ovoga bjegunca nemoguće je, međutim, reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s haškim tribunalom" - rekla je Carla del Ponte.

Tužiteljica je obavijestila Vijeće sigurnosti da će povući prijedlog o prepuštanju domaćem pravosuđu suđenja slućaj "vukovarske trojke". Budući da je slučaj krajnje osjetljiv, odluka da se prebaci dovela bi do otpora i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori koje su dolazile u obzir za prebacivanje, te je zaključila da je najbolje da se trojci sudi u den Haagu.

Vijeće ministara EU posebne kritike uputilo Republici Srpskoj

Vijeće ministara EU je danas u Luksemburgu pozdravilo ispunjavanje najvećeg broja od 16 tačaka Evropske komisije, neophodnih za nastavak procesa integracije BiH u europske strukture.

Najvažniji uslovi za novu fazu odnosa zemlje sa Evropskom unijom još nisu ispunjeni- potpuna i bezuvjetna saradnja sa Hagom, refrma policije i javnog informativnog servisa.

Posebne kritike su ministri uputili Republici Srpskoj, zbog nepostizanja sporazuma o restruktuiranju policijskih snaga prema evropskim standardima. Upućuje se poziv Banja Luci da što prije donese odluke koje će otvoriti prostor za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju.

Evropski zvaničnici i ovom prilikom ukazuju da nema prostora strahovanju da bi evropske integracije zemlje mogle biti dovedene u pitanje zbivanjima oko referenduma o evropskom ustavu. Unija će ispuniti obećanje dato na Solunskom samitu o evropskim prespektivama država Balkana, sa njima i Bosne i Hercegovine, poruka je sa zvaničnih adresa Unije.

Uz to, vjeruje se da je upozorenje Republici Srpskoj svojevrsni nagovještaj mogućeg ozbiljnijeg odgovora EU na blokadu reformi u Bosni i Hercegovini. U vezu s tim se dovodi i sutrašnja posjeta Visokog predstavnika, lorda Ashdowna Briselu, gdje će o aktuelnim prilikama razgovarati sa Visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom i komesarom za proširenje, Olli Rehnom.

Evropska Unija je ponovno odložila početak  razgovora s Hrvatskom

Evropska Unija je ponovno odložila početak razgovora s Hrvatskom u vezi sa ulaskom te zemlje u Uniju, naglasivši da treba dodatan napor u cilju bolje suradnje s Haškim Tribunalom, kako bi se ostvarilo članstvu u Uniji.

Zvaničnici Unije su danas naglasili da će razgovori o prijemu Hrvatske vjerovatno biti odgodjeni na nekoliko mjeseci.

U svom izvještaju objavljenom prošle nedjelje je glavna Haška tužiteljica Carla Del Ponte naglasila da je Hrvatska učinila izvjestan progres u suradnji s Tribunalom, ali da nije došlo do potpunog ispunjavanja zahtjeva Tribunala.

Dick Cheney izjavio da trenutno ne postoje planovi o zatvaranju Guantanama

U svjetlu navoda o lošem tretiranju zatvorenika u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi, oglasilo se i američko ministrastvo odbrane,dok je za TV mrežu Fox, američki podpredsjednik Dick Cheney izjavio da trenutno ne postoje planovi o zatvaranju ovog zatvora.

Američki podpredsjednik Dick Cheney je kazao da će zatvor u zaljevu Guantanamo i dalje biti držani osumnjičeni teroristi jer su, kako je kazao, oni loši ljudi. Evo šta o budućnosti Guantanama misli senator Patrick Leahy, Demokrata iz države Vermont.

”Mi smo zemlja koja ljudima govori da se mi pridržavamo zakona. Mi želimo da se i ostale zemlje pridržavaju zakona, što se u Guantanamu ne dešava.“

Na 84 stranice magazin Time je objavio dokument u kojem su izneseni detalji istrage provedene nad zatvorenikom Mohamed al Kahtanijem, operativcem Al Qaide zarobljenim u Afganistanu. U novinskom tekstu se kaže da je ovaj zatvorenik buđen u 4 sata ujutro, ispitivan do ponoći i tjeran da stoji ili bude budan puštanjem muzike.

Republikanski senator Lindsey Graham, ipak, smatra da je ovaj zatvor ključan u borbi protriv terorizma.

”Potrebno nam je mjesto kao što je zatvor Guantanamo kako bi smjestili ljude koje uklanajmo sa ratišta u ratu protiv terorizma, kako bi dobili informacije , kako bi bili sigurniji.“

U jučerašnjem saopćenju Ministarstva odbrane se kaže da je Kahtani, nakon što je uhapšen na afganistansko-pakistanskoj granici, bježeći iz Tora Bore u februaru 2002, prebačen u zatvor Guantanamo, te da se vjeruje da se radi o dvadesetom otmičaru aviona koji su izveli terorističke napade 11. septembra.

U augustu 2001 godine on je pokušao ući u Sjedinjene Države sa 2.800 dolara gotovog novca i avionskom kartom u jednom smjeru, ali je otkriven od strane zvaničnika useljeničke agencije na međunarodnom aerodromu Orlando u Floridi. Umjesto da se sretne sa glavnim organzatorom napada Mohamedom Attom koji ga je čekao na aerodromu, Kahtani se vratio na Srednji istok. Al Kahtanija su ispitivali obučeni profesionalci ,te je on pružio vrijedne obavještajne informacije koje se tiču Al-Qaide, kaže se u saopćenju američkog ministarstva odbrane.

U saopćenju Pentagona se također kaže da u trenutku kada postoje vjerodostojni navodi o lošem tretmanu zatvorenika oni se agresivno istražuju, te se osobe drže odgovornim za njihove akcije.


Tijesna utrka za Ljetnu olimpijadu 2012. godine

Predsjednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Jacques Rogge predvidja izuzetno tijesnu utrku za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2012. godine.

On je danas rekao da postoji veoma mala razlika izmedju gradova koji se nadmeću za domaćina i da će pobjednik vjerovatno biti odlučen sa 5 do 6 glasova razlike, a ne sa 34 kao što je bilo kod izbora Pekinga za domaćina Ljetne olimpijade 2008. godine.

Pariz ostaje medju favoritima, malo ispred Londona i New Yorka, a iza njih je Moskva. Odluka o domaćinu Ljetne olimpijade 2012. godine će biti donesena u Singapuru 6. jula.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG