Linkovi

Aktuelno

BiH mješovita jedinica otišla u Irak

Pripadnici Jedinice za unistavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Oruzanih snaga BiH otputovali su danas s Medjunarodnog aerodroma Sarajevo u misiju podrske mira u Iraku.

Jedinica za unistavanje NUS-a otputovala je iz Sarajeva americkim vojnim avionom u bazu koaliconih snaga u Kuvajtu iz koje ce, nakon priprema, biti rasporedjena u zonu operacija u Iraku,u blizini Faludje. Jedinica je sastavljena od tri desetoclana tima i komande od sest ljudi. Od 36 vojnika, 24 su dobrovoljci iz Vojske FBiH, 12 iz Vojske RS. Danas su pripadnike ove jedinice ispratili su visoki bh. zvanicnici, kao i predstavnici medjunarodnih organizacija i clanovi diplomatskog kora.

U svom obracaju vojnicima koji odlaze u Irak, nacelnik Zajednickog staba OS BiH general pukovnik Sifet Podzic istaknuo je da Jedinica za unistavanje NUB-a predstavlja obrazac i putokaz ka buducim Oruzanim snagama BiH. Navodeci da su pripadnici ove jedinice izabrani kao visoko motivirani dobrovoljci, dobro obuceni, i kao vojnici i kao strucnjaci, Podzic je naglasio da oni odlaze na vazan zadatak u kojem ne smije biti greske. Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Borislav Paravac u svom obracanju naglasio je da je do sada BiH u mirovne operacije upucivala uglavnom vojne i policijske promatrace, ali sa ovom jedinicom je otvorena nova etapa u izgradnji vanjske politike BiH, koja se ogleda u spremnosti za izvrsavanje medjunarodno preuzetih obaveza i znacajnom priblizavanju euroatlantskim institucijama.

Glavni tajnik NATO-a danas u Washingtonu

Generalni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Schefer je izjavio da su pripadnici saveza u nekoliko navrata skoro uhapsili dvojicu najtraženijih haških bjegunaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji hapšenjima izbjegavaju već skoro deset godina. Gospodin Scheffer nije saopćio dodatne detalje, dok se novinarima obratio ovdje u Washingtonu prije planiranog susreta sa predsjednikom Bushom. On je kazao da su ova dvojica optuženika vjerovatno uspjeli ostati na slobodi zahvaljujući kako je rekao, dobroj zaštiti,efikasnoj komunikaciji i sistemima upozoravanja. Jaap de Hoop Schefer je izrazio frustraciju zbog nemogućnosti NATO saveza da uhvati ove ljude, ali je isto tako kazao da je u tome potrebna aktivna suradnja vlasti BiH i Srbije i Crne Gore.

20 mrtvih u napadu u Afghanistanu

Zvanicnici u Afghanistanu kažu da je u samoubilackom napadu na džamiju u gradu Kandaharu na jugu zemlje, ubijeno najmanje 20 osoba, a više od 52 ranjeno. Medju ubijenima je i šef policije Kabula, a vlasti kažu da su pronašli tijelo napadaca medju poginulima, i da se radi o Arapu koji je povezan s teroristickom mrežom Al Qaida.

Napad se dogodio pred džamijom, koja je ovom prilikom bila puna ljudi koji su došli na dženazu jednom prominentnom vjerskom službeniku, kojeg su pripadnici Talibana ubili u nedjelju.

Washington: Iračkog ministra vanjskih poslova primila državni sekretar Rice

Iracki ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari se danas u Washingtonu sastaje s americkim državnim sekretarom Condoleezzom Rice. Razgovori o trenutnoj situaciju u Iraku dolaze dan nakon što je gospodin Zebari uspješno uvjerio Vijece Sigurnosti UN-a da produži mandat medjunarodnim snagama u Iraku, predvodjenim Amerikancima.U medjuvremenu je jedan napadac - samoubica detonirao automobil - bombu na kontrolnom punktu u blizini medjunarodnog aerodroma u Baghdadu, pri cemu je 15 civila ranjeno. U odvojenom razvoju dogadaja, americke trupe su uhapsile cetiri osumnjicena pobunjnika, ukljucujuci i bivšeg propadnika tajne policije Sadama Huseina.

I Holandija odbila Ustav EU

Preliminarni rezultati u Holandiji pokazuju veceras kako su gradjani ove zemlje odbili prijedlog evropskog Ustava, s 63 glasa protiv naprema 37 za. Glasanje u Holandiji dolazi tek tri dana nakon što su Francuzi na svom referendumu odbili Ustav EU.Preliminarni rezultati takodjer pokazuju da je na referendum izašlo barem 62 posto glasaca.Ovo glasanje nije zakonski obavezujuce, premda su se sve strane složile da bi rezultati glasanja bili smjernica u odnosnu na njihovu odluku kada se ovo pitanje nade pred holandskim parlamentom. Holandjani se boje da bi prihvatanje Ustava za cijelu Uniju stvorilo socijalne probleme, i omogucilo lakše imigriranje u zapadne zemlje, što bi moglo utjecati na odliv poslova strancima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG