Linkovi

Aktuelno

Novo lječenje zakrčenih arterija

Prije petnaest godina, prije nego su se baloni i metalne cjevčice počeli koristiti za proširenje zakrčenih arterija, neki su doktori pokušavali bušiti naslage u arterijama kako bi pospješili protok krvi. Bio je to, medjutim, surov i riskantan posao. Medjutim, zahvaljujući novoj opremi koju koriste doktori u Sjedinjenim Državama to je sada mnogo lakše.

Za većinu ljudi hodanje nije veliki napor. Ali za Billa McLanahan jeste.

Moram ponovo stati. To je bol koja me satire, u listu ljeve noge. Oštar bol. Kaže, gospodin McLanahan

Tu postoji kompletna blokada. Pokazuje Dr. James McKinesy, iz New York Presbyterian Hospital sliku arterije u nozi gospodina McLanahana.

Trebali bi vidjeti tamnu liniju krvi koja protiče cijelim putem na dole, ali je zbog blokade nema, kaže doktor James McKinesy.

Pacijentima sa ovakvim problemom se često radi proces nazvan angioplastika - kako bi razbili nagomilane naslage. Medjutim, to proširuje i oštećuje arteriju i u nozi se za nekoliko mjeseci može pojaviti novo zakrečenje.

Sada doktori na McLanahanu pokušavaju nešto sasvim drukčije - novu proceduru koja u stvari uklanja naslage iz arterije koristeći ovu minijaturnu bušilicu.

Oštrica, koja je tako mala da je teško možete vidjeti, sječe naslage koje se onda guraju u ove produžene čunjeve i vade iz tijela.

Još je neobičnije šta se sve može uraditi kroz malenu rupicu na tijelu veličine otvora na hemijskoj olovci. X-zraci neprekidno vode doktora dok upravlja bušilicom unutar McLanahanove noge.

Dr. James McKinesy: Sječivo sada prolazi kroz to područje i uklanja naslage.

McLanahanu je dat samo lokalni anestetik, i kaže da ne osjeća bol.

I nakon 15 minuta sve je gotovo.

Dr. James McKinesy: To su naslage koje su blokirale protok krvi u njegovoj nozi.

Krajem ove godine će doktori pokušati da na sličan način odstrane naslage u arterijama oko srca, kao alternativu sadašnjim cardio anginoplastici i cjevčicama.

Dr. Richard Kuntz, kardiolog u Brigham&Womens Hospital kaže: Cjevčice u 80 posto slučajeva dobro fukcioniraju, ali ova nova naprava obećava rješenje preostalih 20 posto slučajeva.

Vadjenjem naslaga iz arterija srca na način na koji se to sada radi iz noge, bi mogla biti pomoć za oko 250 hiljada Amerikanaca godišnje.

Naučnici u Južnoj Koreji postigli novi napredak u

Medicinski znastvenici iz Južne Koreje uspjeli su, kako izgleda, napraviti presedan korak u istraživanju osnovne ljudske ćelije. Pošlo im je, naime, za rukom stvoriti prvu ljudsku ćeliju koja odgovara potrebama jednog određenog pacijenta.

Detaljnije o tom kontroverznom otkriću novinar televizijskog programa Glasa Amerike Jim Bertel.

14-godišnja Sabrina Cohen ostala je paralizirana poslije saobraćajnog udesa. Ona se nada da bi zahvaljući tom otkriću mogla ponovo prohodati.

I ne samo ona. Znastvenici kažu da bi na istim osnovama mogla biti liječena Alzhajmerova bolest i druga degenerativna oboljenja.

Kako?

Znastvenici uzimaju ćeliju kože oboljelog pacijenta, izdvajaju DNA, genetički kod, ubacuju ga u specijalno pripremljeno donirano jajašce koje se zatim razvija u embrio genetički identičan pacijentovom. Taj embrio je pun osnovnih ćelija u kojima se razvijaju sve ćelije potrebne organizmu - mišićne, ćelije oka.... ili kao u Sabrininom slučaju nerve ćelije njene kičmene moždine.

John Gearhatr, univerzitet Johns Hopkins, Washington D.C.

”Ako u osobu koja je doživjela srčani udar unesete odraslu osnovnu ćeliju, ona će se integrirati zacjeljujući pacijentovu povredu.“

Stvaranje kloniranog embria je još uvijek kontroverzan čin koji kritikuju mnogi.

Dave Prentice, Savjet za porodična istraživanja, Washington D.C.

”Eksperimentalno se stvaraju klonirani ljudski embriji da bi bili uništeni. I zbog ovog posljednjeg otkrića to će biti još vjerojatnije.“

Otkriće južnokorejskih znanstvenika ponovo je u Sjedinjenim državama rasplamsalo političku raspravu o toj vrsti istraživanja. Kongresmeni Zastupničkog doma američkog Kongresa mogli bi glasati o zakonu kojim bi bile proširene granice korištenja vladinih sredstva za istraživanja na embrijima i osnovnim ćelijama. 2001. godine presjednik Bush ograničio je federalnu finasijsku pomoć samo na istraživanja postojećih osnovnih ćelija. Prije neki dan izjavio je da se protivi proširivanju tog ograničenja.

Jasno sam Kongresu stavio do znanja da se protivim korištenju novca za istraživanja kojima se uništava život da bi se spasio život. Ja sam protiv toga i staviću veto na zakon koji vodi ka proširivanju istraživanja, kazao je američki predsjednik.

BiH nije tako daleko odmakla kao što bi mogla i trebala, kaže Doris Pak

Teško je ne predvidjeti o čemu bh parlamentarci mogu razgovarati sa evropskim kolegama- ukupne prilike u zemlj, od Daytona do policijskih reformi, a što se može podvesti pod proces približavanja Evropskoj uniji, proces koji je u posljednje vrijeme ozbiljno doveden u pitanje.

Gdje je BiH trenutno? Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak:

" Zemlja nije tako daleko odmakla kao što bi mogla i trebala, zbog nedostatka volje da se shvati da su policijske reform zaista neophodne, zbog činjenice da su prilično kasno započeli transferi optuženih u Hag. Zbog toga mislim da je ovo ključni trenutak jer su svi u regionu napredovali više nego BiH. Nadam se da će prestati praksa blokiranja reformi i da će parlamentarci u Republici Srpskoj shvatiti da su oni ti koji mogu stvari pokrenuti u pravom smjeru."

Za uticajnog evropskog parlamentarca podrška reformama policije ne znači razgradnju Republike srpske već, jednostavno, uspostavljanje efikasnog i modernog policijskog sistema.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Fatima Leho je uvjerena da aneks 4 Dayonskog sporazuma ostavlja dio prostora da se neka ovlaštenja entiteta prenese na državu - u ovom slučaju, kontrole i organizacije policijskih snaga. Drugio dio bi se obezbijedio ustavnim promjenama. Po njoj, vrijeme pred nama je ključno, posebno za bh političare:

Jednim od dosadašnjih teških promašaja šef delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, naziva činjenicu da su, pred desetogodišnjicu masakra u Srebrenici, ključni optuženi, Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi:

"Mislim da je to sramotno - i to za obje strane - zamedjunarodnu zajednicu, jer nisam sasvim sigurna da su učinili sve što su mogli sa svojim trupama da ih pronadju. Nisam sigurna da su to učinili zato što bi Karadžić i Mladić, jednom u Hagu, ispričali ko im je pomagao i to ne bi više bilo samo "srpsko" pitanje. I glavna tužiteljica Haga, Carla del Ponte govori o tome da SFOR nije učinio šta je trebao. Sa druge strane, činjenica je da u Republici Srpskoj postoje brojne mreže koje pomažu bjeguncima.

Mi smo nedavno pozvali čak i pravoslavnu crkvu da im uskrati utočište, zato što mislimo da svi
trebaju učiniti ono što je u njihobov moći da se ovo prekine. Ovo zbog toga što ne može biti
pomirenja u BiH ako ova dvojica nisu u Hagu."


Kompromis u Senatu oko potvrdjivanja sudija koje je nominirao predsjednik Bush

Grupa američkih senatora iz obje stranke, orijentiranih ka političkom centru, postigla je, sinoć - prije nego su pripremljeni kreveti mogli biti upotrijebljeni, kompromisni dogovor i time izbjegla ozbiljan sukob u Senatu oko nominacije kandidata koje predsjednik Bush predlaže za visoke pozicije u sudstvu.

Demokrati koji su u manjini u Senatu zaprijetili su bili da će mehanizmom filibustera onemogućiti glasanje za svih sedam kandidata koje je predsjednik predložio.

Mehanizam poznat kao filibuster - taktika je odlaganja kojom senatska manjina neprekinutim govorima u Senatu onemogućava da dodje do glasanja. Poznato još u 19. vijeku, bilo je to sredstvo kojim se često služila manjina u britanskom parlamentu. Savremeni parlamentarni poslovnici toleriraju filibuster kao pravo manjine da ponekad blokira većinu i spriječi uzurpaciju vlasti.

Medjutim, i republikanska većina u Senatu imala je svoje argumente, tvrdeći da je nekorektno kandidatima uopšte ne dati priliku da se pred Senatom raspravlja o njima i njihovom radu.
Sporazum je postignut, inače, nakon što su Republikanci zaprijetili da će, većinom koju imaju, izglasati poslovničku zabranu korištenja filibustera - kad se radi o kandidatima za sudije.

Nas četrnaestoro, Republikanaca i Demokrata, po sedmoro sa svake strane, ovdje smo da objavimo da smo se dogovorili da pokušamo da spriječimo krizu u američkom Senatu i da ovu instituciju izvučemo iz provalije u kojoj se našla, rekao je senator John McCain, u čijem je uredu postignut ovaj dogovor u posljednji čas. Zatim je, u najkraćem izložio elemente sporazuma.

Jučerašnjim dogovorom otvorena je mogućnost da Senat glasa o tri kandidata, dok na dvoje može biti primijenjen princip filibustera. O tome šta će se dešavati sa nominacijama još dva kandidata - nije ništa spomenuto u saopštenju grupe senatora. Nakon dogovora, Demokrati su saopštili da će filibuster biti korišten samo u izuzetnim okolnostima, ali i upozorili:

Večeras je Senat djelovao u ime razuma i u ime odgovornosti. Poslali smo predsjedniku Georgeu Bushu, podpredsjedniku Dicku Cheney i radikalnom krilu Republikanaca poruku da zloupotreba vlasti neće biti tolerirana, rekao je lider Demokrata u Senatu, Harry Reid.

Iako je u ovom slučaju sporna bila ponajviše nominacija teksaške sutkinje Priscille Owen na mjesto sudije apelacionog suda, u igri je bio mnogo veći ulog - manevar Republikanaca da Demokratima oduzmu pravo na filibuster i blokiranje budućih nominacija za federalne apelacione sudove i Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Sirija neće nastaviti vojnu i obavještajnu saradnju sa Sjedinjenim Državama

Sirijski ambasador u Washingtonu je izjavio da njegova zemlja neće nastaviti vojnu i obavještajnu saradnju sa Sjedinjenim Državama sve dok vlada u Washingtonu ne prestane sa, kako su kazali, nepoštenom medijskom kampanjom protiv Sirije. Sirijski ambasador Imad Moustapha je ovo jučer izjavio u intervjuu za Cable News Network, nakon što su objavljeni izvještaji u kojima se kaže da je Sirija nedavno prekinula suradnju sa Sjedinjenim Državama.

U izvještajima je u vezu dovedeno sirijsko nezadovoljstvo u odnosu na američke optužbe da vlada u Damasku ne čini dovoljno kako bi zaustavila dotok ljudi i novca za pobunjenike u Iraku. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je danas kazao da je pomoć sirijske vlade u borbi protiv zaustavljanja terora minimalna i sporadična.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG