Linkovi

Aktuelno

Militanti u Iraku ubili više od 30 osoba

Pobunjenici su danas u Iraku izveli cijeli niz napada, ubivši više od 30 osoba, medju njima tri Amerikanca, i ranivši više od 95. Zvaničnici u Baghdadu kažu da su automobili - bombe detonirani jedan za drugim diljem glavnog iračkog grada. U tim eksplozijama 23 ljudi je ubijeno, uglavnom irački vojnici. Glasnogovornik Pentagona je sa svoje strane soapćio da su tri američka vojnika ubijena, a još dvojica ranjeni u odvojenim bombaškim napadima sjeverno od Baghdada.

U drugim dijelovima Iraka, u napadima militanata ubijene su dvije osobe. U medjuvremenu je u audio poruci za koju se ne može za sada utvrditi je li autentična, teroristički vodja Abu Musab al Zarqawi, pozvao svoje sljedbenike da povećaju napade na američke vojnike. Glas na traci upozorava direktno predsjednika Busha da se militanti neće smiriti sve dok su američke trupe u Iraku.

U odvojenom razvoju dogadjaja, State Department i Italijanska vlada su izdali zajedničko saopćenje povodom zaključenja istrage ubojstva italijanskog agenta u Iraku.U saopćenju se kaže da se dvije strane slažu u faktima, nalazima s terena i preporukama, ali da se razmimoilaze oko toga kako je do incidenta došlo.

Ministarstvo odbrane SAD ovjavilo fotografije sa kovčezima poginulih američkih vojnika

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država je, nakon sudske odluke, objavilo veći broj fotografija sa kovčezima poginulih američkih vojnika u Iraku i Afganistanu.

Pentagon je pustio u javnost oko 300 fotografija sa kovčezima prekrivenim američkom zastavom. Ministarstvo odbrane je ranije odbilo objavljivanje takvih fotografija, koje prave vojni fotografi, u isto vrijeme ne dozvoljavajući fotografima iz medija da prisustvuju ceremoniji dopremanja kovčega sa poginulim vojnicima, ističući da je to u skladu sa uspostavljenom politikom iz vremena Zaljevskog rata, 1991. godine, da se poštuje privatnost porodica ubijenih vojnika. Neki kritičari prigovaraju da vlada time želi od američke javnosti prikriti ljudske žrtve u ratu u Iraku i Afganistanu.

Akbar Hashemi Rafsanjani insistira da Teheran ima pravo na obogaćivanje uranijuma

Utjecajni bivši ranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsanjani insistira da njegova zemlja ima pravo na obogaćivanje uranijuma, usprkos protivljenju zapadnih zemalja koje su zabrinute da Teheran proizvodi nuklearno oružje.

Gospodin Rafsanjani je tokom današnje molitve u Teheranu izjavio da je Iran odlučan da ima, kako je rekao sve grane nuklearne tehnologije, uključujući i obogaćivanje uranijuma. Pregovori sa EU oko iranskog nuklearnog programa su se danas nastavili u Londonu iza zatvorenih vrata.

Lien Chan i Hu Jintao obešali da će pokušati okončati neprijateljstva između Pekinga i Taipeija

Opozicioni tajvanski lider Lien Chan i kineski predsjendik Hu Jintao, koji predsjedava komunističkom partijom Kine, su obećali da će surađivati kako bi pokušali okončati neprijateljstva između Pekinga i Taipeija.

Današnji sastanak dvojice zvaničnika u Pekingu je bio prvi direktni kontakt između dvije strane u posljendjih pedeset godina, od kada su komunisti pobijedili u kineskom građanskom ratu 1949 godine. Tajvanska vladajuća partija, koja je rivalska u odnosu na opozicione Nacionaliste, nazvala je ovaj sastanak razočaranjem.

Teksaški univerzitet A&M uspješno klonirao konja

Teksaški univerzitet A&M je saopćio da su njegovi stručnjaci, s jednim znanstvenim francuskim timom, uspjeli klonirati konja. Ždrijebe, koje je po prvi puta pokazano javnosti ove nedjelje, nazvano je Pariz Texas, a univerzitet vjeruje da se radi o prvom uspješnom kloniranju ove životinje na cijelom području sjeverne Amerike. Poznato je da je Italija već radila na kloniranju konja. šef univerzitetske laboratorije koja je izvršila kloniranje, je ždrijebe nazvao izuzetno živahnim i jakim. Paris Texas je kloniran od ćelija kože jednog rasnog konja u Evropi, nakon čega je laboratorijski kreiran embrion unesen u maternicu jedne rasne kobile u Texasu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG