Linkovi

Aktuelno

Izvršni direktori Svjetske banke prihvatili Paula Wolfowitza na mjesto novog predsjednika

Izvršni direktori Svjetske banke prihvatili su nominaciju zamjenika američkog ministra odbrane Paula Wolfowitza na mjesto novog predsjednika Svjetske banke. Izvršni odbor banke se sastao danas i odobrio nominaciju predsjendika Busha.

Gospdoin Wolfowitz na dužnost stupa prvog juna.Gospdoin Wolfowitz je jučer dobio podršku zvaničnika EU koji su kazali da nemaju primjedbi na njegovu nominaciju. Ovo pitanje je u Evropi izazvalo kontroverze zbog njegovog snažnog zalaganja za rat u Iraku.

Iraq: Dva samoubilačka napada usmrtila 8 osoba

Pobunjenici u Iraku su izveli dva odvojena samoubilačka napada automobilom bombom, usmrtivši najmanje 8 osoba, ranjavajući blizu 20. Jedan napad se dogodio južno od Kirkuka, gdje je ubijeno petoro, a 16 osoba ranjeno, a drugi u gradu Samarri, gdje su poginule tri osobe. Američka vojska saopćava da je jedan američki vojnik poginuo na sjeveru Iraka. Ovi napadi dolaze u vrijeme kada se na hiljade šiitskih hodočasnika skupljaju pod velikim mjerama sigurnosti u Karbali da bi obilježili vjerski praznik Arbaeen.

U međuvremenu je bugarska vlada saopćila da želi smanjiti broj svojih vojnika u Iraku do sredine ove godine i potpuno ih povući do kraja godine. Vlada je saopćila da želi smanjiti svoj kontigent od 460 vojnika na oko 60 u mjesecima koji dolaze, prije potpunog povlačenja do 31.decembra. O ovome treba glasati bugarski parlament. U Iraku je poginulo osam bugarskih vojnika.

Dostava pomoći otočanima Niasa u Indoneziji

Spasilačke ekipe se bore sa lošim vremenskim uvjetima i oštećenom infrastrukturom i usprkos tome uspijevaju značajno povećati dostave pomoći otočanima Niasa u Indoneziji. Dopisnik Glasa Amerike koji se nalazi na tom području, u glavnom gradu Gunnung Sitoli, je kazao da su humanitarni radnici danas uspjeli ubrzati operacije, premda i dalje nedostaje hrane i vode. Na stotine snažnih naknadnih zemljotresa otežava potragu za preživjelima.

Pakistanske snage sigurnosti zarobili šest stranaca osumnjičenih da su povezani s al Qaidom

Pakistanske vlasti su saopćile da su njihove snage sigurnosti zarobili šest stranaca osumnjičenih da su povezani sa terorisitčkom mrežom Al Qaida. Ministar informiranja, Sheik Rashid Ahmed je novinarima saopćio da su osobe uhvaćene tokom racije u jednoj kući u Peshawaru, u blizni afganistanske granice. Snage sigurnosti su također izuzele nekoliko manjih komada naoružanja, kompjuterske diskove i militantnu literaturu.

Američki kapetan Rogelio Maynulet kriv za ubistvo ranjenog Iračanina

Američki vojni sud u Wisbadenu, u Njemačkoj je presudio da je američki kapetan Rogelio Maynulet kriv za otvatanje vatre i ubistvo ranjenog Iračanina prošle godine u blizini grada Kufa, južno od Bagdada. Sud je donio odluku da je Maynulet kriv za napad s ciljem da se izvrši ubistvo, što povlači kaznu do deset godina zatvora. Rogelio Maynulet je priznao da je ispalio hice na vozača kamiona koji je bio ranjen u sukobu sa američkim snagama. Advokati ovog vojnika su kazali da je on tako postupio jer je vjerovao da ranjeni čovjek neće preživjeti povrede.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG