Linkovi

Aktuelno

Draganu Nikoliću kazna sa 23 smanjena na 20 godina zatvora - 2005-02-04

Draganu Nikoliću je danas haški sud preinačio prvobitnu presudu sa 23 na 20 godina zatvora.

Nekadašnji komandant logora "Sušica" je prvi kojega je optužio Haški tribunal- optužnica protiv njega, koja mu na teret stavlja zločine počinjene nad zatočenicima logora 1992. godine, objavljena je još 1994. godine, da bi naknadno bila izmijenjena.

Decembra 2003. godine je osudjen na 23 godine zatvora, iako je tužiteljstvo, na osnovu Nikolićevog priznanja krivnje, za njega tražilo kanu do 15 godina zatvora.

Priznao je da je lično odgovoran za ubistvo najmanje devet zatočenih, da je mučio najmanje petoricu Bošnjaka, te da je podsticao i omogućio silovanje i seksualno zlostavljanje zatočenih žena.

U prvom pojavljivanju pred Sudom gdje je doveden nakon akcije SFOR-a, aprila 2000-te, odbacio je, medjutim, krivnju za počinjene zločine.

Vatikan saopćio da se zdravstveno stanje pape Ivana Pavla Drugog popravilo - 2005-02-04

Vatikan je saopćio da se zdravstveno stanje pape Ivana Pavla Drugog popravilo, ali se očekuje da u bolnici ostane do sredine sljrdeće sedmice. 84-godišnji poglavar katoličke crkve je na liječenje primljen sa dijagnozom akutne upale respiratornog trakta. Vatikan je novi medicinski bilten o stanju papinog zdravlja najavio za petak poslijepodne.

Condoleezza Rice u Evropi poziva na suradnju - 2005-02-04

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je posjetom Velikoj Britaniji započela brojne susrete u Evropi i Srednjem istoku. Tokom posjete Britaniji, razgovarala je sa britanskim premijerom Tonyjem Blairom gdje mu se zahvalila na pruženoj podršci američkoj politici.

- Premijeru, hvala vam puno na dobrodošlici na prvoj stanici moje duge turneje po Evropi i Srednjem istoku. Želim vam se zahvaliti na vašem liderstvu i prijateljstvu i prijateljstvu Velike Britanije i britanskog naroda u ovim kritičnim trenucima kada pokušavamo proširiti domet slobode i demokraciju širom svijeta, u vrijeme dok pružamo podršku iračkom narodu u njihovom traganju za slobodom - kazala je gospođa Rice.

Gospođa Rice se u Londonu srela i sa britanskim ministrom vanjskih poslova Jack Strawom, te je tom prilikom upozorila vladu u Teheranu da ne koristi civilne nukelarne programe kao plašt za skrivanje programa razvoja nuklearnog naoružanja. Na pitanje jednog od novinara da li može predočiti okolnosti koje bi vodile eventualnom napadu na Iran od strane administracije predsjednika Busha, gospođa Rice je odgovorila.

- To pitanje jednostavno zasad nije u planu. Mi raspolažemo diplomatskim sredstvima u tu svrhu. Iran nije imun na promjene koje se dešavaju u tom regionu. Mislim da situacija u kojoj su Afganistanci koji žive u Iranu mogli glasati na Afganistanskim izborima i Iračani koji žive u Iranu također mogli glasati na iračkim izborima, mora imati utjecaja na iranski narod kojem je dugo zanijekano pravo da učine isto. Moramo poslati jasnu poruku iranskom režimu da znamo da tzv izbori u toj zemlji neće biti istinski izbori koje bi podržala medjunarodna zajednica. Ljudi imaju pravo da zaista kažu šta misle. Ovo su naši osnovni principi i oni se odnose kako na iranski režim, tako i na ostale režime širom svijeta.

Ona je dodala da Iranci treba da iskoriste šansu da na miran način riješe nesporazume u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama, onako kako su to predložili evropski lideri i da vlasti u Teheranu treba da se pridržavaju svojih medjunarodnih obaveza.

Britanski minsitar vanjskih poslova Jack Straw dijeli mišljenje Condoleeze Rice.

- Podržao bih stav gospodje državnog sekretara Rice da se civilni nuklearni program, koji je u biti dopušten, Iran koristi kao zavjesa za razvoj programa za nuklearno naoružanje koji je zabranjen sporazumom o neproliferaciji.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je danas pohvalila geste dobre volje od strane Izraelaca i Palestinaca prije srednjeistočnog mirovnog samita zakazanog za sljedeću sedmicu u Egiptu. Gospođa Rice inače ne namjerava prisustvovati ovom samitu, premda će ga ona budno promatrati iz Jeruzalema i Zapadne obale.

Američka ambasada na mjestu bivše kasarne Maršal Tito - 2005-02-04

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH donio je danas Odluku o prodaji dijela zemljišta u okviru bivše kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu Sjedinjenim Američkim Državama, za izgradnju zgrade ambasade.

Radi se o površini od 44.175 kvadratnih metara, a kupoprodajna cijena utvrdena je u iznosu 12 miliona 868.503 KM.

Ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić je kazala da u ovoj odluci nije predloženo kako bi se rasporedila sredstva ostvarena prodajom te da će to biti regulirano posebnom odluko koju će donijeti Vijeće ministara BiH.

Paul Volcker šefa programa Nafta za Hranu optužuje za tešku zloupotrebu položaja - 2005-02-04

Jedan neovisni izvještaj koji se bavio navodima o korupciji unutar UN-ovog programa za Irak, Nafta za Hranu, tvrdi da je ponašanje šefa tog programa ozbiljno naškodilo integritetu Ujedinjenih Naroda. Istraga koju je vodio bivši predsjednik američke centralne banke, Paul Volcker, šefa programa Nafta za Hranu, Benona Sevana, optužuje za tešku zloupotrebu položaja, odnosno sukob interesa.Benon Sevan negira optužbe. Ovo je tek dio izvještaja, kazao je glavni istražitelj gospodin Volcker, jer je istraga još u toku, a finalni ze izvještaj očekuje krajem ove godine.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG