Linkovi

Aktuelno

George W. Bush - Promoviranje demokracije u svijetu - 2005-02-02

U svom inauguralnom govoru predjsednik Bush je obećao da će promovirati rast demokratskih pokreta, sa dugoročnim ciljem okončanja tiranije u svijetu. Politički analitičari međutim kažu da neki od najtamnijim uglova svijeta sada imaju tješnje veze sa Sjedinjenim državama zbog rata protiv terorizma.

Thomas Carothers je ko-autor nove knjige o promoviranju demokracije na srednjem istoku, koju je izdala zaklada za međunarodni mir Carnegie iz Washingtona. On kaže da postoji značajan razdor između retorike gospodina Busha o širenju demokracije i realnosti američke vanjske politike.

- Rat protiv teorizma zahtijeva od nas da tražimo suradnju po pitanju sigurnosti s nekima od dosta politički nezgodnih režima, bez obzira da li se radi o vladi Pakistana, Uzbekistana, Malezije, Tunisa, Saudijske Arabije, i tako dalje, kaže gospodin Carothers i dodaje da je u svom prvom mandatu predsjednik Bush varirao između realista, po pitanju kršenja ljudskih prava koje su počinili američki saveznici u ratu protiv terorizma, i idealiste, rekavši da demokracija pomaže da se posijeku korijeni radikalizma.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, predsejdnik Bush je nagovijestio da usprkos nedavnom inauguralnom govoru, u kojem je slobodu učinio najvišim prioritetom američke vlade, neće biti nikakve neposredne promjene u američkoj vanjskoj politici. On je, na primjer, rekao da će i dalje raditi s Kinom na razoružavanju Sjeverne Koreje, dok će u isto vrijeme podsjećati kineske lidere da treba da poštuju ljudska prava.

- Ne mislim da je vanjska politika moguća na opciji ili-ili. Mislim da je moguće, kada ste zemlja kao što su Sjedinjene države, da postignete oba cilja, rekao je predsjednik Bush.

Na domaćem planu, neki analitičari kažu da će se gospodin Bush suočiti sa ozbiljnim protivljenjem svom penzionom planu od strane i republikanaca i demokrata. Analitičari međutim navode da predsjednici u drugom mandatu tradicionalno imaju veoma malo zakonodavnih postignuća. Oni kažu da američki predsjednik sada mora djelovati kako bi najbolje iskoristio politički kapital kojeg je dobio u novembarskim izborima, prije nego ga uspori vladina birokracija.

Zdravlje Papa Ivana Pavla Drugog se poboljšava - 2005-02-02

Zvanični Vatikan je saopštio da se zdravlje Papa Ivana Pavla Drugog poboljšava i da su optimistični po pitanju njegovog ozdravljenja. Italijanski ministar zdravlja Girolamo Sirchia je novinarima saopćio da su vatikanski izvještaji o njegovom zdravlju istiniti.

Papa je sinoć odvezen u bolnicu zbog problema sa disanjem usljed gripa. Administracija predsjednika Busha je izrazila nadu da će se papa brzo oporaviti, te da su misli i molitve Amerikanaca upućene prema njemu.

Demokrati i Bush - 2005-02-02

Iako su mu uspješno izvedeni izbori u Iraku dali značajan zamah, predsjednik Bush je i dalje suočen sa jakom opozicijom odlučnih Demokrata koji s njim vode bitku oko ključnih domaćih i spoljnopolitičkih pitanja.

Irački izbori su Georgeu Bushu pružili dobrodošao podsticaj za početak njegovog drugog predsjedničkog mandata. Ali ni opoziciona Demokratska stranka ne posustaje, iznoseći prigovore po brojnim pitanjima. Predsjednik Bush je svoj inauguralni govor iskoristio kao priliku da izrazi veoma široku posvećenost Amerike ka slobodi. Lider demokratske manjine u Senatu, Harry Reid, kaže da je to sasvim u redu, ali kaže da gospodin Bush i dalje ima velike pukotine u kredibilitetu zbog Iraka. Gospodin Reid kaže da je nužno da predsjednik izadje sa jasnijom vizijom iračke budućnosti, uključujući i planove za povlačenje američkih trupa.

- Neophodna nam je izlazna strategija kako bismo znali šta će se smatrati pobjedom i kako da dodjemo dotle, da bismo kasnije šta treba da uradimo i da znamo kad taj posao bude završen.

Demokrati u Senatu su nastojali da što više oduže senatsku potvrdu imenovanja Condoleezze Rice za državnog sekretara, rešetajući je pitanjima o Iraku. Neugodna pitanja su postavljana i u vezi sa Albertom Gonzalesom, predsjednikovim izabranikom za ministra pravosudja, zbog načina kako je formulirao pravila za tretman zatvorenika u ratu protiv terora.

Na domaćem planu, evo šta je lider demokratske manjine u Zastupničkom Domu, Nancy Pelosi, rekla o predsjednikovoj namjeri da reformira penzioni sistem, uključujući i moguće smanjivanje sadašnjih penzija.

- Smanjiti penzije? Time bismo sa vodom nakon kupanja izbacili i baku ... A kao jednoj baki, meni se takav pristup uopšte ne dopada...

Kao odgovor na to predsjednik planira da nakon govora O stanju nacije krene na brojna putovanja i da lično promovira svoj plan penzionih reformi. U medjuvremenu, Demokratska stranka traga za novim rukovodstvom i za novom vizijom koja bi im, nadaju se članovi, pomogla u političkom oporavku nakon novembarskih izbora. Patrick Basham, saradnik instituta CATO iz Washingtona:

- Ali ja ne mislim da će Demokrati ponuditi neku viziju, neku alternativnu viziju, jer oni nisu u poziciji da mogu ponuditi tako nešto. Oni nemaju vodjstvo na nivou cijele zemlje i još uvijek se ne slažu ni oko toga u čemu su pogriješili oko izbora, kako bi sada mogli znati šta je ispravno da se učini.

A iznad svega još jedna velika nepoznanica - mogu li Iračani, uz pomoć američkih snaga, u post-izbornom zamahu, onemogućiti one koji žele da unište tek rodjenu demokraciju.

U Sarajevu zapljenjeno 40 kg. heroina - 2005-02-02

U protekle dvije nedjelje u Sarajevu je zaplijenjeno blizu 40 kilograma heroina, ulične vrijednosti 7,5 miliona KM. Droga je, tzv. balkanskom rutom, sa istoka trebala biti prebačena u zapadnu Evropu.

U ovoj akciji, nekoliko lica je uhapšeno, a nekoliko njih, još uvijek je u bjekstvu, saopćeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika Tužilaštva BiH, MUP-ova Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Tužitelj BiH, Božo Mihajlović izjavio je da je ovo najvjerovatnije najveća količina heroina zapljenjena u BiH u jednoj akciji.

Zaplijenjena droga potiče iz Turske i okolnih zemalja. Zajednički istražni tim nastavlja istragu o ovom slučaju i za sada ne može biti saopšteno više detalja.

G. W. Bush: O stanju nacije - 2005-02-02

Govor o stanju nacije je uvijek važna prilika za predsjednika da američkom narodu i svijetu izloži ciljeve svoje domaće i vanjske politike u naredne četiri godine. Njegov govor prije par sedmica prilikom inauguracije je uključivao ciljeve i američke principe, dok će obraćanje naciji uključivati konkretne, neposredne i dugoročne planove o tome kako će i u kojem pravcu predsjednik Bush voditi Ameriku.

Prva polovina govora, koji će u cjelini trajati oko 40 minuta, bez aplauza, će se fokusirati na domaću politiku, odnosno očekuje se da predsjednik izloži svoj plan o potpunoj reformi penzionog sistema. Druga polovina će se fokusirati na vanjsku politiku i na tom planu će, kako se očekuje, američki predsjednik osobito govoriti o mirovnom procesu na srednjem istoku. U tom smislu se javlja obnovljena nada širom svijeta, osobito u svjetlu napora nakon tek održanih palestinskih izbora. Očekuje se da predsjednik iznese svoju odlučnost u tome da se pokrene mirovni proces u tom regionu.

Svakako se očekuje da predsjednik Bush govori i o istorijskim izborima u Afganistanu, Ukrajini, o Sjevernoj Koreji, Iranu i naravno Iraku. On bi trebao govoriti o naporima da se pomogne iračkom narodu da obezbijedi sigurnost svoje zemlje i da nastavi korake ka demokraciji. S obzirom da ovo obraćanje naciji dolazi u vrijeme rata, očekuje se da će predsjednik odati počast muškarcima i ženama koji su dali krajnju žrtvu da osiguraju slobodu. Predsjednik Bush će, osim toga, govoriti i o važnosti napora za širenje slobode i demokracije, kao što je to rekao i u svom inauguralnom govoru. On će se direktno obratiti i svima onima koji se bore za slobodu širom svijeta, kako onima koji nose uniformu američke vojske, tako i narodima mnogih zemalja koji se bore za svoju slobodu.

Uoči večerašnjeg govora predsjednika Busha, O stanju nacije, na Capitol Hillu su izuzetno jake mjere sigurnosti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG