Linkovi

Aktuelno

Planirano veliko povećanje nadoknada porodicama poginulih američkih vojnika - 2005-02-01

Zvaničnici Pentagona su objavili plan da dramatično uvećaju sume koje vlada isplaćuje kao nadoknadu porodicama američkih vojnika poginulih u borbenim zonama.

Zvaničnici su juče saopštili će plan o povećavanju te poreza oslobodjene nadoknade, sada tek nešto više od 12 hiljada dolara - na 100 hiljada dolara,biti dio budžetskog prijedloga predsjednika Busha za 2006. fiskalnu godinu i da će taj prijedlog biti predočen Kongresu iduće nedjelje.

Prema tom planu, vlada će takodje povećati i gornju granicu životnog osiguranja za pripadnike oružanih snaga sa 150 na 400 hiljada dolara.

Detalje plana zvaničnici Pentagona će danas obrazložiti na raspravi pred senatskim Komitetom za oružane snage.

Ova inicijativa uslijedila je nakon pojačanih nastojanja i demokratskih i republikanskih kongresmena koji su neadekvatnom nazvali nadoknadu koju vlada sada isplaćuje porodicama američkih vojnika poginulih u ratovima u Afghanistanu i Iraku.

Španjolska policija uhapsila 4 Marokanca povezana s terorističkim napadom u Madridu - 2005-02-01

Španjolska policija je uhapsila 4 Marokanca za koja se vjeruje da su direktno povezani s prošlogodišnjim terorističkim napadom u Madridu, na prigradske vozove, kada je ubijeno blizu 200 osoba.

U saopćenju španjolskog ministarstva unutrašnjih poslova se kaže da se vjeruje da četvorica ljudi, svi iz jedne porodice, imaju veze s marokanskom Islamskom borbenom grupom, koja je povezana s al Qaidom, i kojoj se pripisuje napad u Casablanci 2003. te, kada je ubijeno 45 osoba.

Španjolska je policija takodjer izdala medjunarodnu potjernicu za još jednim Marokancem, Yusufom Belhajom, koji živi u Belgiji.

Predsjednik Bush se priprema za prvo obraćanje naciji u drugom mandatu - 2005-02-01

Predsjednik Bush se priprema za prvo obraćanje naciji nakon što je po drugi put preuzeo mandat u Bijeloj kući. Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McCllelan je kazao da će se ovogodišnji govor, kojim se predsjednik obraća zastupnicima oba doma Kongresa, fokusirati na reformu penzionog plana. Predsjednik Bush želi mlađim radnicima dati mogućnost da dio dohotka koji se odlaže u federalni plan za penziju, investiraju na privatne račune. Glasnogovornik McCellean je kazao da će predsjednik Bush pružiti tijekom svog govora, konkretnije informacije po pitanju plana ojačanja ovog programa.

Zvaničnici RS protiv predložene reforme policije u BiH - 2005-02-01

Zvaničnici Republike Srpske danas su osudili prijedlog o regionalnoj podjeli policijskih struktura u Bosni i Hercegovini koji je juče, na osnovu izvještaja Komisije za reformu policije u B i H, predstavio visoki predstavik Pady Ashdown.

MUP Republike Srpske je ustavna kategorija i njegov opstanak je u nadležnosti entiteta što podrazumijeva postojanje policije Republike Srpske u okviru entitetskih granica. Saopštio je ovo danas nakon sjdnice kolegija MUP-a u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević naglašavajući da je Komisija za reformu policije u B i H svoj rad završila bez konsenzusa.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić je precizirao da predložena teritorijalna organizacija policije predstavalja pokušaj razaranja entitetskih MUP-ova za šta, po njemu, nema stvarnih razloga. »Buduća policijska struktura u Bosni i Hercegovini može da funkcioniše na jedan način da se osavremeni u smislu da se još jedan broj nadležnosti koje treba da funkcionišu kao zajedničke prenese na nivo ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine ali da vrlo jasno poslovi javne bezbjednosti ostanu u nadležnosti entitetskih MUP-ova.« Danas se oglasio i Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, Branko Todorović koji je istakao da je neophodno obezbjediti funkcionalnije, brže i efikasnije policijske snage u BiH, ujedno, izražavajući rezerve prema regionalnoj podjeli nadležnosti u policiji, kojom bi, recimo, nadležnost Centra u Bijeljini pripala Tuzli, a onog u Trebinju, Mostaru. S tim u vezi predstavnici 11 nevladinih organizacija, predvođenih Savezom logoraša Republike Srpske danas su zatražili od Narodne Skupštine da odbaci jučerašnje preporuke visokog predstavnika Pady Ashdown o reformi policije.

Karadžić i Mladić moraju biti uhapšeni do kraja ove godine - 2005-02-01

U posjeti Sarajevu danas je boravila glavna tužiteljica Haškog Tribunala Carla del Ponte. Riječ je o još jednoj radnoj posjeti BiH, koju je Glavna tužiteljica iskoristila da ponovi da su najtraženiji osumnjičenici za ratne zločine još uvijek na slobodi. Gospodja del Ponte je danas izjavila da Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhapšeni u ovoj godini kao i svi drugi optuženi za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Deset godina poslije postojanja optužnice protiv Karadžića i Mladića, deset godina poslije genocida u Srebrenici, i deset godina od podpisivanja Daytonskog sporazuma - 2005 predstavlja posljednju godinu u kojoj mora doći do hapšenja, izjavila je gospodja del Ponte nakon današnjeg sastanka sa Visokim predstavnikom.

Glavna tužiteljica haškog tribunala je upozorila da, ukoliko ne dodje do hapšenja Karadžića i Mladića u ovoj godini, u javnost izaći sa svim negativnim elementima koji su osujetili taj proces.

Carla del Ponte je izrazila žaljenje što se nakon svih ovih godina u Sarajevu ne može održati komemoracija po ugledu na onu koja se desila nekoliko dana u Aušvicu, jer su, kako ističe, najodgovorniji za ratne zločine u BiH još uvijek na slobodi. Ta činjenica predstavlja sramotu i više od sramote kazala je glavna tužiteljica Haškog tribunala danas u Sarajevu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG