Linkovi

Aktuelno

Liftom u svemir

Zamislite mogućnost da liftom idete u svemir. Ta ideja prvo se pojavila 1960-tih godina, ali je brzo odbačena kao neizvodljiva ostajući u sferi naučne fantastike. Medjutim, ta ideja u posljednje vrijeme ponovo dobija na pažnji, zahvaljujući prednostima koje pružaju takozvani kompozitni materijali.

Ako bude napravljen svemirski lift će omogućiti sigurano i jeftino lansiranje korisne opreme kao što su sateliti u orbiti. Grupa inžinjera sa Univerziteta British Columbia je medju brojnim timovima koji nastoje ostvariti taj san.

Inžinjeri Steve Jones i Damir Hot rade satima u nastojanju da naučnu fantastiku pretvore u naučnu činjenicu. Oni dizajniraju svemirski lift, u okviru natjecanja pod pokroviteljstvom Američke agencije za istraživanje svemira – NASA, i pod znakovitim nazivom Lift 2010. Cilj je napraviti lift koji će se brzinom od jednog metra u sekundi podizati na tananoj gumi. Guma je napravljena od carbonskih kompozitnih materijala, koji su jači od čelika.

Pokretan zracima svjetlosti transformiranim u elektricitet, njihov se lift diže na produženom kablu. Guma je zategnuta zbog rotacije Zemlje.

Steve Jones, vodeći inženjer tima:
U biti mi jašemo na zraku svjetla uz kabal. Mi se vozimo na svjetlu, kojeg pretvaramo u elektricitet, zatim u magnetizam, i onda u mehaničko kretanje koje nas uzdiže uz kabal. Ali u biti mi se krećemo na zraku svjetlosti.

Centralna ideja je da se svemirski lift kreće na laserskim zracima tananom gumom koja će se protezati do 100.000 milja u svemir.

Jednostavnije govoreći svemirski lift je guma. Jedan njen kraj je pričvršćen za Zemlju, a drugi za protutežu u svemiru. Oslobodjen tona i tona goriva, svemirski lift jednog dana može ponijeti ljude i opremu u svemir uz znatno manje troškove, u omjeru 200 dolara naprema danas potrebnih 20 hiljada dolara po kilogramu tereta.

Svemirski liftovi mogu biti korišteni i na drugim planetama povezujući površinu sa svemirskim stanicama. Za sada to sve izgleda kao naučna fantastika, ali naučnici se nadaju da će svemirski lift jednog dana postati realnost.

Sedam timova su sa svojim verzijama stigli u Califoniju da se nadmeću u NASA-inom Liftu 2010. Svjetlosni zraci su aktivirani i svemirski lift se diže. Medjutim, tim sa Univerziteta British Columbia nije postigao traženu brzinu od jednog metra u sekundi, ali je to prvi takav liht kojeg pokreću zraci svjetlosti.

Steve i Damir su osvojili nagradu za svoje postignuće i proglašeni su mogućim pobjednicima. Ipak, ove godine, niko nije osvojio prvu nagradu od 50 hiljada dolara.

Damir Hot, inženjer:
Ukoliko u narednih nekoliko godina napravimo prototip svemirskog lifta da se popenje 200 stopa NASA će vjerovatno nešto investirati u to i pokušati da možda sami naprave takvo nešto.

To može zahtijevati investiranje deset milijardi dolara samo početnog ulaganja i mnoge godine rada. Ali jednog dana, čovjek će možda u svemir odlaziti liftom.

U Egiptu je posljednja runda parlamentarnih izbora obilježena nasiljem

U Egiptu je posljednja runda parlamentarnih izbora obilježena nasiljem i policijskim intervencijama, nakon što su kandidati Islamske stranke osvojili veliki broj glasova u prethodne dvije runde glasanja.

U gradu Baltimu, u blizni Kafr el Sheika, aktivisti poštivanja ljudskih prava i medicinsko osoblje saopćavaju da je jedan pobornik opozicije ubijen i na desetine ih je ranjeno u sukobima sa policijom.

Novinar Glasa Amerike u gradu Zigazagu izvještava da je policija blokirala glasačka mjesta i da zastrašuje glasače u ovom gradu na sjeveroistoku zemlje, koje je jako uporište grupe Muslimansko bratstvo. Posljednji krug glasanja će odrediti kome će pripasti 136 od 444 izborna mjesta.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Direktor programa za borbu protiv AIDS-a pri UN-u doktor Peter Piot je danas obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pozivom upućenim međunarodnoj zajednici da učini sve što može kako bi se borilo protiv te smrtonosne bolesti. On je rekao da najnovije cifre u svijetu pokazuju znakove nade, dok se broj inficiranih odraslih osoba smanjuje u nekoliko zemalja, odnosno u Keniji, Zimbabveu i nekim karipskim zemljama.

Doktor Piot je međutim rekao da je broj ljudi koji žive s AIDS-om u svijetu dostigao do sada najviši nivo, sa preko 40 miliona inficiranih, od kojih su polovina žene. On je rekao da sveobuhvatni programi sprečavanja, tretmana i njege trebaju uveliko biti povećani kako bi se spriječilo širenje virusa HIV. Ujedinjeni narodi su započeli petogodišnju kampanju pod naslovom Zaustavite AIDS-ispunite obećanje, kako bi se podstakle vlade da ispune svoja obećanja u borbi protiv te bolesti.

U Sjedinjenim Državama, predsejdnik Bush je izjavio da obnavlja obećanje o predanosti zemlje u borbi protiv AIDS-a. Obilježavajući Dan borbe protiv AIDS-a u Washigntonu, on je rekao da pandemija AIDS-a prijeti stabilnosti afričkih društava i da svakodnevno raste u Aziji. Predjsednik Bush je dodao da Sjedinjene države rade sa svojim partnerima širom svijeta kako bi se borilo protiv AIDS-a i spriječile infekcije od virusa HIV. Američki predsjednik je rekao da je američki hitni plan za pomoć u borbi protiv AIDS-a najveća međunarodna incijativa koju je ikada poduzela ijedna zemlja u borbi protiv te bolesti. Taj plan koji je objelodanjen prije gotovo tri godine je petogodišnji program vrijedan 15 milijardi dolara koji se fokusira na 15 najteže pogođenih zemalja u Africi, Aziji i Karibima.

Napad pobunjenika na američku bazu u Iraku

Pobunjenici u gradu Ramadi na zapadu Iraka su danas izveli kraći napad na američku bazu i zgrade iračke vlade. Stanovnici su prvi izvijestili o incidentu, navodeći da je na desetine maskiranih napadača, za koje se vjeruje da su teroristi al-Qaide u Iraku, ispalili rakete na ulice, u trenutku dok je trajao susret lokalnih plemenskih vođa i američkih zvaničnika.

Glasnogovornik američke vojske je umanjio značaj incidenta, rekavši da je došlo do samo jednog granatnog napada protiv zajedničke kontrolne tačke iračkih snaga, te da nije bilo žrtava.

Bijela kuća zabrinuta izvještajima da je američka vojska platila iračkim novinama za pro-američke tekstove

Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog izvještaja da je američka vojska platila iračkim novinama da objavljuju pro-američke tekstove po pitanju rata u Iraku i nastojanja izgradnje zemlje.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McCllelan je danas kazao da Bijala kuća traži više inforamcija od Ministrastva odbrane. Iz Ministarstva odbrane su saopćili da provjeravaju ove navode. Glasnogovornik Pentagona je kazao da je vojnim zvaničnicima u Iraku uputio zahtijeve da istraže navode iz medija. Ukoliko se oni pokažu istinitim, dodao je da će neke od tih aktivnosti predstavljati problem.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG