Linkovi

Aktuelno

Paulina Rubio Zvijezda Godine u spanjolskom izdanju magazina People

Meksicka pop pjevacica Paulina Rubio je proglasena najboljom prema odluci izdanja magazina People na spanskom jeziku, dobivsi titulu Zvijezde Godine. Magazin People en Espanol,s je Paulinu Rubio odabrao jer jer, kako kazu, doslovno bila najprisutnija na pop sceni diljem obje Amerike u 2005-toj godini. Paulina Rubio kaze da je pocascena titulom, iako , kako sama dodaje, njeno najvece dostignuce u 2005-toj je bila njena svjetska turneja. Mjesecima smo imali po 4 koncerta nedjeljno, kaze Rubio i dodaje: Bio je to ludjacki ritam, i za mene je to bilo moje najvece postignuce - kao osobe, kao pjevacice, kao ljudskog bica! Uz turneju, Paulina Rubio je ,kazu, pronasla i vremena da se zaljubi, i to u Spanjolca NIcolasa Colate Vallejo-Najeru. Tako je izmedju muzike i ljubavi ostalo malo vremena za glumu, ali se Rubio nada da ce se tome moci vise posvetiti slijedece godine.

Dva nova ciljana ubojstva u pojasu Gaze

Vlasti u pojasu Gaze su saopcile da su ubijena dvojica visokih zvanicnika militantnih grupa Brigada Mucenika al Aqse i Hamas, Hassan Madhoun i Fawzi abu Kara. Palestinske vlasti kazu da su se ubojstva dogodila kada je izraelska raketa pogodila njihov automobil u blizini izbjeglickog kampa Jabalya. Vlasti takodjer tvrde da je najmanje deset prolaznika povrijedjeno u ovom napadu. Ubrzo nakon napada, i Mucenici al Aqse, kai i Hamas, su saopcili da ce spremiti odmazdu. Izrael sa svoje strane tvrdi da je pripadnik Brigade Mucenika al Aqse bio gonjen zbog nekoliko bombaskih napada u posljednjih par godina, kada je ubijeno 20 Izraelaca. Iz jednog izraelskog vojnog izvora se medjutim saznaje da lider Hamasa nije bio metom napada, i da je ubijen slucajno. Izrael je izveo brojne napade na pojas Gaze odtkako je prosle nedjelje u samoubilackom palestinskom napadu ubijeno pet izraelskih gradjana.

Vijeće sigurnosti traži od Syrije da suradjuje sa istražiteljima UN-a

Nekoliko stotina Sirijaca se, noseći zastave i slogane, danas okupilo u centru Damaska kako bi prosvjedovali protiv rezolucije koju je Vijeće Sigurnosti donijelo jučer u UN-u.

Glavni UN-ov istražitelj atentata koji je izvršen u februaru, i za koji se posredno optužuje Sirija, vratio se , nakon jučerašnje odluke UN-a, danas u Bejrut, Njegov je mandat produžen do 15 decembra ove godine.

Vijeće sigurnosti UN-a je jučer jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Syriji naredjuje da suradjuje sa timom UN-a, koji istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera, Rafika Hariria.

Trenutak prije usvajanja Rezolucije 1636, Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Države i Britanija su odbacile direktne prijetnje ekonomaskim sankcijama protiv Syrije ukoliko ona ne bude suradjivala u istrazi ubistva Rafika Hariria.

To je otvorilo put Rusiji i Kini, da podrže rezoluciju, koja upozorava Syriju na moguće buduće akcije, ukoliko njena suradnja izostane. Sjedinjene Države su sazvale 15-to člano Vijeće sigurnosti kako bi poslalo strogu poruku Syriji da medjunarodna zajednica želi njenu suradnju.

Na zasjedanju su se pojavili brojni ministri vanjskih poslova, kao Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Britanije i Frnacuske.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija su zatražili usvajanje Rezolucije tragom prošle sedmice završene istrage UN-a, koja ukazuje na umješanost Syrije u ubistvo bivšeg libanskog premijera. Izvještaj optužuje Syriju da ne suradjuje u poptunosti u istrazi tog ubistva.

Mada je prijetnja direktnim ekonomskim sankcijama Syriji odbačena, Rezolucija je usvojena pod Poglavljem VII koje dozvoljava i vojnu podršku provodjenju rezolucije.

Sama Rezolucija zahtijeva od Syrije da pritvori bilo koju osobu koju sumnjiče istražitelji UN-a, i da istražiteljima dozvoli da odaberu lokaciju i uvjete pod kojima će ta osoba biti ispitivana.

Tajkodjer se Rezolucijom, zamrzava imovina i nameće zabrana putovanja bilo kome koga Komisija UN-a identificira kao osumnjičenog.

Ova odredba može predstavljati problem za predsjednika Syrije, Bashara Assada, kao i njegovog brata, Mahera Assada, i njihovog zeta, Assefa Shawkata, šefa vojne obavještajne službe. Sirijski lider je odbio zahtijev za intervju, a istražitelji žele da intervjuiraju njegovog brata i zeta.

Koosponzori rezolucije su tražili prijetnju ekonomskim sankcijama, ako Syrija ne suradjuje, medjutim Rusija i Kina su se strogo usprotivile dok je istraga još u toku. U konačnom tekstu se kaže da sljede dalje akcije ukoliko Syrija ne bude u cjelini suradjivala, što, na kraju, uključuje i sankcije.

Drugi ustupak, kojeg su ko-sponzori učinili, kako bi za Rezoluciju glasali Kina i Rusija, je odbacivanje poziva Syriji da odbije svaku podršku svim oblicima terorističkih akcija i svaku pomoć terorističkim grupama.

I pored toga, ministar vanjskih poslova Britanije, Jack Strow je rekao da to Syriji stavlja do znanja da strpljenje medjunarodne zajednice ima granica.

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice kaže da Rezolucija Syriji jasno stavlja do znanja da mora suradjivati.

Condoleezza Rice, Američki državni sekretar: Mi smo zadovoljni da je ova rezolucija jednoglasno usvojena. To šalje veoma jaku poruku Syriji o njenoj izoliranosti, i naravno, taj signal je jednostavno pojačan nevjerovatnom tiradom sirijskog ministra vanjskih poslova, gospodina al-Sharaa, što pokazuje da Syrija ima namjeru da do odredjene mjere diskreditira istragu UN-a, nakon što je o tome ovdje jednoglasno podržana istraga koju vodi njemački tužitelj Detlev Mehlis, neovisna istraga. To je bila najbizarnija tirada koja je povezala ono što se desilo Refiku Haririju sa pozicijom vlade Sjedinjenih Država u odnosu na terorističke napade 11. septembra.

Naime, nakon što je Rezolucija jednoglasno usvojena, sirijski ministar vanjskih poslova Farouk al Sharaa je rekao da je Syrija optužena za zločin bez iznošenja dokaza i pridržavanja predpostavke o nevinosti. Optuživanje Syrije da je unaprijed znala za ubistvo gospodina Haririja, rekao je al-Sharaa jednako je predhodnom znanju koje su američke obavještajne službe imale o terorističkim napadima 11. septembra 2001., ili španski zvaničnici o bombaškom napadu 2004., odnosno Britanci o terorističkim napadima u Londonu ove godine.

Taj komentar je vidljivo razljutio britanskog minstra Jacka Strowa, koji je dodao da odgovor gospodina al-Sharaa jasno pokazuje zašto je Rezolucija usvojena pod Poglavljem sedam koje podrazumjeva i vojnu podršku sprovodjenju rezolucije.

Manjka suradnja Vlade RS u nekim reformskim procesima

Viši zamjenik visokog predstavnika za B i H, Martin Nej poručio je danas u Banjaluci vlastima Bosne i Hercegovine da je u njihovim rukama izbor glavnog pregovarača za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. On je ujedno istakao da postoji pomanjkanje saradnje Vlade Republike Srpske u pojedinim reformskim procesima.

Kvalitet treba biti jedini kriterij pri izboru glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju a s tim zadatkom se, prije svega, mora pozabaviti Bosna i Hercegovina.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske, Perom Bukejlovićem viši zamjenik visokog predstavnika za B i H, Martin Nej.

«Bosna na putu ka Evropi je nešto što OHR želi da se postigne i taj proces treba predstavljati dodatni motiv zvaničnicima ove zemlje a kada to bude izvjesno onda će pritisak međunarodne zajednice biti manji,» dodao je Nej. On je ujedno poručio da je primjetno pomanjkanje saradnje vlasti Republike Srpske u sprovođenju pojedinih reformi.

«Mi smo predstavnicima Vlade Republike Srpske dostavili jedan spisak zakonskih procesa u kojima nam je potrebna saradnja Vlade. Riječ je o više od 10 pitanja,» istakao je Nej ne želeći da saopšti detalje.

On je, ujedno, demantovao da OHR krši ljudska prava insistiranjem na smjeni dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomira Lukića, koga je visoki predstavnik smijenio sa funkcije još prošle godine a koji još uvijek obavlja ovu dužnost. Profesor Lukić nezakonito održava nastavu i svi ispiti koje su studenti polagali od njega nakon 10.oktobra ove godine će biti proglašeni nevažećim, zaključio je Martin Nej.

Javni tužilac distrikta Brčko potvrdio hapšenje trojice osumnjičenih za ratni zločin

Javni tužilac distrikta Brčko Zekerijah Mujkanović potvrdio je danas da su uhapšeni Kosta Kostić iz sela Modran, Miloš Milošević, zvani Mišel iz Vršana i Raco Simić iz Međaša, općina Bijeljina, sva trojica osumnjičeni za ratni zločin na području Brčkog tokom 1992. godine.

Za procesuiranje Koste Kostića stigla je saglasnost Haškog suda, dok je hapšenje druge dvojice rezultat istražnih aktivnosti specijalnih timova Policije i Tužilaštva distrikta.

Osumnjičeni su jutros saslušani, te da bi Osnovni sud sutra trebalo da se izjasni o zahtjevu da im se odredi pritvor, koji može trajati najviše ]est mjeseci.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG