Linkovi

Aktuelno

Reforma odbrane u BiH, izazvala negativne reakcije u Republici Srpskoj - 2005-01-05

Odluka visokog predstavnika o produžetku rada Komisije za reformu odbrane u BiH kojom je predviđeno ukidanje entitetskih ministarstava odbrane i vojnih komandi izazvala je negativne reakcije u Republici Srpskoj. Čelnici ovog entiteta smatraju da je neustavno ukidanje entitetskih vojski.

U odluci visokog predstavnika donijetoj posljedjeg dana prošle godine o produženju rada Komisije za reformu odbrane ima dosta nejasnoća što bi moglo izazvati buru oba entiteta, ističe ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić smatra da ovakve odluke nemaju podršku u ovom entitetu.

»Prihvatanje rješenja neke nove Jugolovenske narodne armije, u kojoj će se ispunjavati svi principi majorizacije jednog nad drugima nije prihvatljivo, po mom viđenju stvari,u ovom trenutku,nijednoj političkoj stranci iz Republike Srpske.« Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić podsjeća da je reforma odbrane već uveliko izvršena u prošloj godini a da se o nekim novim promjenama može govoriti samo u okviru postojećih ustava. »U samoj odluci se pominje mehanizam prenosa ovlaštenja. Naravno, da se taj mehanizam može koristiti samo na način kojim je i definisan u Ustavu Bosne i Hercegovine. Vrlo je bitno, dakle, da smo sad suočeni sa jednom od reformi koja ne može biti nametana »

Međutim, potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić naglašava da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj nisu svjesni značaja ovog problema.

»Ponovo se priča jedna te ista priča radi koje Republika Srpska može ući, sigurno, u fazu sankcija. Ja mislim da se Vojska Repblike Srpske ne brani pukom odbranom ministarstva Vojske Republike Srpske no, se brani njena ustavna pozicija. U Ustavu Bosne i Hercegovine je zapisano da se oružane snage sastoje od dvije, odnosno, tri komponente vojske Federacije i Vojske Republike Srpske i to je ono što treba da se čuva.« Zbog svega toga, kao moguće rješenje pojedini predstavnici i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj najavljuju mogućnost pokretanja inicijative za demilitarizaciju BiH, što bi, po njima, riješilo problem reforme odbrane.

Donatori širom svijeta obećali oko dvije milijarde dolara za tsunamijem pogođena područja - 2005-01-05

Inače, gospodin Powell je u Jakarti, gdje će se svjetski lideri okupiti u četvrtak na summitu o katastrofi u Aziji. Oko 20 šefova država i visokih zvaničnika će, kako se očekuje, prisustvovati samitu, među njima japanski premijer Junichiro Koizumi, i kineski premijer Wen Jiabao. Njima će se pridružiti generalni sekretar UN-a Kofi Anan, koji kaže da će uputiti zvaničan poziv za hitne fondove pomoći. Donatori širom svijeta su do sada obećali oko dvije milijarde dolara za tsunamijem pogođena područja. Na toj konferenciji, lideri će razgovarati o tome kako na najbolji način koordinirati globalne humanitarne napore i započeti dugoročnu obnovu u pogođenim područjima.

Meksiko dijeli vodič za migrante koji ilegalno žele ući u Sjedinjene države - 2005-01-05

Američke novine Arizona republic navode da Meksiko dijeli vodič za migrante koji ilegalno žele ući u Sjedinjene države. Navodi se da je priručnik na 32 stranice objavljen prošlog mjeseca, te da on sadrži informacije o sigurnosti, pregled njihovih zakonodavnih prava, te savjete kako živjeti u Sjedinjenim državama.

Navodi se da je priručnik urađen u stilu stripa, sa jednostavnim crtežima i jezikom. Arizona republic navode riječi zvaničnika američkih grupa za kontgrolu imigrafcije koji kažu da taj priručnik podstiče ilegalnu migraciju i prelazak granica. Na stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine nastoje preći američko-meksičku granicu, pri čemu na stotine njih umire zbog pustinjskih vrućina.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul dao ostavku - 2005-01-05

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je dao ostavku. 49-godišnji gospodin Žužul je bio umiješan u korupcijski skandal u kojem je, kako se navodi, primao mita putem kompanije svoje supruge. On je odbio te navode, ali je izjavio da ne želi biti teret vladi. On je također rekao da se nada da će njegova ostavka pomoći naporima Hrvatske za pridruženje Evropskoj uniji.

Premijer Ivo Sanader je nedavno objavio da gospodin Žužul neće predvoditi tim koji će tokom godine započeti razgovore o pridruženju sa zvaničnicima Evropske unije. Vladini zvaničnici kažu da je premijer Sanader zatražio od Miomira Žužula da nastavi obavljati funkciju dok se ne imenuje njegov nasljednik. Miomir Žužul je bio hrvatski ambasador u Washigntonu od 1996 do 2000 godine.

Ministri vanjskih poslova EU će u petak u Briselu razgovarati o odgovoru na tsunami - 2005-01-05

Ministri vanjskih poslova Evropske unije će se u petak sastati u Briselu zbog hitnih razgovora o odgovoru na tsunami. Taj susret je prvobitno bio planiran za evropsku pomoć i minsitre za razvoj, iako su zvaničnici danas objavili da će njemu prisustvovati i ministri vanjskih poslova. Luksemburg, koji trenutno predsejdava Evropskom unijom, je saopćio da će ministri razmotriti trenutne hitne humanitarne napore, kao i prijedloge za obnovu regiona. Oni će se sastati pred donatorsku konferenciju UN-a planiranu za 11 januar u Ženevi.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG