Linkovi

Aktuelno

Irak: Nova majka svojoj bebi dala ime Intikhabat - 2005-01-31

U Iraku, nakon izbora, jedna nova majka je svojoj bebi dala ime Intikhabat, što je arapska riječ za izbore. Tahrir Ghazi Mohamed je jučer rodila djevojčicu dok su milioni Iračana izlazili na glasanje. Beba i majka se danas nalaze u bagdadskom porodilištu.

Paletinska militantna grupa Hamas otvorila vatru na jevrejsko naselje u pojasu Gaze - 2005-01-31

Paletinska militantna grupa Hamas je saopćila da je danas otvorila vatru na jevrejsko naselje u pojasu Gaze, nakon što je izraelskom vatrom ubijena jedna palestinska djevojčica kod obližnje škole. Izrael navodi da u palestinskom napadu u pojasu Gaze niko nije povrijeđen.

Istovremeno, najviši izraelski i palestinski savjetnici za nacionalnu sigurnost održavaju razgovore koji za cilj imaju postizanje sporazuma po kojem bi Izrael predao kontrolu nad sigurnosti nad nekoliko gradova na zapadnoj obali palestinskoj vlasti.

Svijet je nakon jučerašnjih izbora u iračkom tunelu konačno ugledao zračak svjetla - 2005-01-31

Svjetski lideri pozdravljaju iračke izbore kao pobjedu slobode, demokratije i kao pobjedu iračkog naroda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se ranije snažno opirao američkoj invaziji Iraka.

Činjenica da su izbori održani u Iraku - značajan su, možda i istorijski dogadjaj za irački narod.

Slično misli i palestinski lider Mahmoud Abbas.

Potpuno se slažem sa ocjenom predsjednika Putina - to što se dogodilo u Iraku je važan korak u pravcu demokratije. Mi, Palestinci, želimo da vidimo Irak kao ujedinjenu i suverenu državu.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je na neki način obećao pomoć: Mislim da sa medjunarodna zajednica ima odgovornost, bez obzira ko se slagao sa ratom a ko bio protiv, da se sada suoči sa izazovom stabilizacije Iraka kao demokratske zemlje i to političkim sredstvima.

Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso: Uprkos teškim uslovima kad se radi o sigurnosti, moramo reći da je to bio veliki dan za demokratiju i za slobodu. Veliki dan za iračane i iračanke - koji su imali priliku da glasaju. Čestitam im na njihovoj hrabrosti...

Francuski predsjednik Jacques Chirac telefonirao je jutros predsjedniku Bushu i rekao da jučerašnje izbore smatra značajnom etapom u ukupnoj obnovi Iraka, a njegov ministar vanjskih poslova, Michel Barnier, je čestitajući Iračanima, rekao: Ovo je veoma važan prvi korak, upravo u političkom procesu kakav mi u Iraku priželjkujemo već mnogo mjeseci. To je način koji je predvidjela rezolucija UN 1546. Sad kao obavezu imamo pripremu ustava, kojim će biti reguliran položaj pokrajina i regiona, iračkih snaga i policije, položaj etničkih zajednica, a onda dolaze i novi izbori.

Svijet je nakon jučerašnjih izbora, kako je rekao jedan komentator, u iračkom tunelu konačno ugledao zračak svjetla.

Paul Bremer pohvalio jučerašnje izbore - 2005-01-31

Bivši američki administrator u Iraku Paul Bremer je pohvalio jučerašnje izbore kao pobjedu demokracije, rekavši da su oni dokazali da skeptici nisu bili u pravu. Govoreći danas na američkoj televiziji, on je rekao da su izbori bili velika pobjeda za irački narod, demokraciju i poruku slobode predsjedika Busha. On je rekao da je to oznaka odlučnosti i hrabrosti iračkog naroda, ali da, usprkos očiglednom uspjehu glasanja, očekuje dodatno nasilje.

Izbori u Iraku su trijumf slobode i hrabrosti iračana - 2005-01-31

Izbore u Iraku, predsjednik Bush, drugi visoki zvaničnici administracije, američki kongresmeni, i mediji u jutrošnjim izdanjima ocjenjuju kao trijumf slobode, i pokazivanje izuzetne hrabrosti miliona iračana.

U američkim novinama danas se izbori u Iraku ocjenjuju kao iskazivanje hrabrosti miliona ljudi - iračana koji su godinama patili pod diktaturom i sada žele da žive u slobodnoj i mirnoj zemlji.

New York Times u svom komentaru kaže da su glasači u Iraku poslali poruku koju svi treba da prihvatimo. Svi oni koji tvrde da se bore u ime iračkog naroda sada treba da priznaju da prosječni iračani jasno žele buduće političke bitke voditi mirno kroz političke institucije, umjesto oružjem na ulicama. New York Times koji je često kritizirao politiku predsjednika Busha u Iraku, i kako piše u uredničkom komentaru, nastavlja da ima ozbiljne sumnje u pogledu pravca kojom kreće ukupna američka strategija, jučerašnje izbore naziva naglašenim uspjehom.

Slične ocjene se iznose i u uredničkom komentaru Washington Posta, u kojem se odaje priznanje iračanima koji su izašli na birališta, čak i tamo gdje su političlki lideri pozivali na bojkot, i tamo gdje su na biračka mjesta padale minobacačke granate, ili se čula puščana vatra. Poruka dana je jasna - Većina iračana podržava demokraciju, i mnogi od njih su spremni da za to rizikuju svoj život.

Govoreći jučer iz Bijele kuće, predsjednik Bush je iračke izbore pozdravio kao naglašen uspjeh.

Danas je narod Iraka govorio svijetu, i svijet čuje glasove slobode iz centra Srednjeg Istoka. U velikom broju i uz veliki rizik, iračani su pokazali svoju posvećenost demokraciji. Učestvujući u izborima iračani su čvrsto potvrdili da odbacuju anti-demokratsku ideologiju terorista, rekao je predsjednik Bush.

Pri tome on nije isticao vlastite zasluge, nego je govorio o hrabrosti iračana i da oni u tom procesu nisu sami. EU, i UN su dali značajnu pomoć, američka vojska i američki diplomati koji su neumorno radili sa koalicijskim partnerima, rekao je gospodin Bush.

Predsjednik je, takodjer, upozorio da izbori ni iz daleka ne znače završen posao, da će pobunjenici nastaviti da vode rat protiv demokracije, ali će Sjedinjene države nastaviti podržavati irački narod na putu demokracije.

Očekuje se da će predsjednik detaljnije o daljoj stragiji u Iraku govoriti u srijedu veče, kada će pred oba doma podnijeti godišnji izvještaj O stanju nacije.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG