Linkovi

Aktuelno

Napad na ambasadu SAD u Bagdadu - 2005-01-30

Zvaničnici američkih vojnih snaga u Iraku su saopćili da su pritvorili sedam osumnjičenih za napad na američku ambasadu u Bagdadu. Dvojica amerikanaca su ubijeni, a četvero drugih ranjeni u tom napadu.

U saopšenju se kaže da su osumnjičeni uhvaćeni od strane američkih vojnika jugoistočno od Bagdada, sat vremena nakon napada, koji je snimljen osmatračkim kamerama policije.

Predsjednik Bush čestitao iračkom narodu na današnjim izborima... - 2005-01-30

Predsjdnik Bush je pozdravio iračke izbore kao naglašen uspjeh. On je čestitao iračkom narodu rekavši da su pokazali posvećenost demokraciji. Govoreći iz Bijele kuće, gospodin Bush je rekao da su se iračani, bez obzira ne veliki rizik, u velikom broju odazvali na izbore.

On je rekao da su glasači odbacili prijetnje nasiljem i odbili da prihvate, kako je on rekao, anti-demokratsku ideologiju terorista.

Gospodin Bush je rekao da svijet čuje glasove slobode u centru Srednjeg Istoka.

Predsjednik Bush je u kratkom obraćanju iz Bijele kuće, još rekao da je oko 100 hiljada pripadnika iračkih snaga sigurnosti čuvalo glasačka mjesta i izvodilo operacije protiv terorističkih grupa tokom glasanja.

On je, takodjer, obećao da će Sjedinjene Države nastaviti sa treningom iračkih snaga sigurnosti da se bore protiv terorizma i odbrane rastuću iračku demokraciju.

Ono što smo danas vidjeli je budućnost kakvu iračani žele.  - 2005-01-30

Predsjednik Bush je izuzetno ohrabren dosadašnjim tokom izbora u Iraku, kaže državni sekretar Condoleeze Rice.

- Ono što smo danas vidjeli je budućnost kakvu iračani žele. Oni žele da njihova budućnost bude zasnovana na demokraciji, na glasanju, a ne na oružju.

Gospodja Rice je izbore nazvala značajnim danom, i mada, kako je rekla, nisu savršeni, i mada je bilo napada pobunjenika, irački narod je pokazao hrabrost i izrazio svoju volju.

- Ovo je veliki dan za Ameriku koja je uvijek bila uz pokret slobode i pokušavala da pomogne onima koji žude za slobodom, rekla je državni sekretar Condoleeze Rice.

Govoreći za kablovsku televizijsku mrežu Fox News, u trenutku dok su se glasačka mjesta u Iraku zatvarala, gospodja Rice je rekla da je u kontaktu sa predsjednikom Bushom, koji će, kako se očekuje, uskoro govoriti o izborima u Iraku. Ona kaže da je predsjednik impresioniran hrabrošću koju su iračani pokazali izlaskom na birališta.

- On je upravo rekao da je ovo veličanstven dan za irački narod, rekla je gospodja Rice.

Upitana o povlačenju američkih snaga iz Iraka ona je odgovorila da je sada cilj osposobiti iračke snage da same brinu o sigurnosti.

- Mi trebamo stići do tačke u kojoj će se iračani boriti za Irak, boriti za Irak i svoju vlastitu slobodu, i mislim da je to uprvao ono što smo vidjeli na današnjim izborima, kaže gospodja Rice.

Stanje u Iraku veoma pažljivo prate i članovi američkog Kongresa, koji uskoro treba da odluče o zahtijevu Bijele kuće za dodatnih 80 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku.

Tokom intervjua za CBS news, senator Joseph Biden, demokrata iz Delaware, najviše rangirani demokrata u Senatskom komitetu za vanjske odnose, je rekao da je trening iračkih snaga ključno pitanje. Gospodin Biden je govorio iz Pariza, gdje će se u ponedjeljak susreti sa francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, kako bi naglasio značaj evropskog učešća u naporima na trenmiranju iračkih snaga sigurnosti.

On je takodjer rekao da je povlačenje američkih snaga još uvijek prerano i da bi moglo voditi neredu u toj zemlji, i dovesti do podjele iračana u razne oružane frakcije umjesto stvaranja vlade koja predstavlja sve iračane.

Medjutim, govoreći za televiziju NBC, demokratski snetaor John Kerry, kojeg je Bush porazio na predsjedničkim izborima u novembru, doveo je u pitanje uspjeh izbora, ističući da cijel jedan dio iračke populacije nije glasao.

Povlačenje američkih snaga iz Iraka nije vremenski odredjeno - 2005-01-30

The Washington Post, u nedjelnom izdanju izvještava da administracija predsjednika Busha nema odredjen vremenski okvir povlačenja američkih snaga iz Iraka.

U izvještaju se navode zvaničnici administracije koji kažu da će američke snage napustiti Irak tek nakon što iračke vojne snage preuzmu vodjstvo u borbenim operacijama. Viši zvaničnik administracije je, takdodjer, kazao da će povlačenje amerikanaca zavisiti i od smanjivanja nasilja u cijelini, nakon što novoizabrana vlada Iraka bude operativna.

U izvještaju se navodi da vojni zapovjednici žele povući oko 15 hiljada vojnika sredinom ove godine.

Izbori u Iraku - 2005-01-30

Iračani su uprkos prijetnjama pobunjenika, i pozivima na bojkot, masovno izašli na birališta kako bi glasali na prvim izborima u toj zemlji u posljednjih 50 godina.

Glasači biraju 275 članova državnog parlamenta i članova parlamenata 18 iračkih pokrajina. U polu-neovisnom regionu Kurda na sjeveru Iraka, glasači su takodjer birali regionalni parlament.

Odziv birača je bio velik posebno u pretežno kurdskom dijelu na sjeveru i šiitskom na jugu Iraka. Izvještaji su različiti sa sunitskih dijelova sjeverno i zapadno od Bagdada, gdje su neka od glasačkih mjesta bila naprosto pusta.

Medjutim, zvaničnik UN-a na izborima u Iraku, Carlos Valancuela kaže da je odziv birača prevazišao očekivanja.

Uprkos nevidjenim mjerama sigurnosti, ministar unutarnjih poslova Iraka je rekao da je ubijeno 30 civila i šest policajaca tokom današnjih napada, od kojih su većina bili samoubilački bombaški napadi. Grupa koju predvodi traženi terorista, Abu Musab al-Zarqawi je preuzela odgovornost za neke od tih napada.

Više od 5 hiljada glasačkih mjesta je otvoreno u 18 pokrajina za više od 14 miliona glasača. Preliminarni rezultati izbora mogu se očekivati već u nedjlju naveče, dok će konačni rezultati biti poznati za nekoliko dana.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG