Linkovi

Aktuelno

Mahmud Abbas se raduje samitu sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom - 2005-01-27

Palestinski lider Mahmud Abbas je izrazivši oprezni optimizam, izjavio da se raduje samitu sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom, koji je u medjuvremenu i sam kazao da vjeruje da su postignuti uvjeti za mogućno je, povijesni prelomni trenutak u odnosima izmedju Izraelaca i Palestinaca. Izraelski premijer je takodjer rekao da bi taj budući susret dvojice lidera mogao voditi ka sigurnosti i miru na Srednjem istoku. Ranije u toku dana u jednom intervjuu je izraelski lider kazao da je veoma zadovoljan mjerama koje je gospodin Abbas poduzeo kako bi se zaustavilo nasilje militanata.

U međuvremenu su izraelski i palestinski zvaničnici započeli pripremene za prvi samit između gospodina Sharona i gospodina Abbasa. Izvještava se da su palestinske vlasti izdale zabranu nošenja oružja za civile, dok izraelski izvori kažu da se njihova vlada složila da se na slobodu puste na stotine palestinskih zatočenika. Međutim, niti jedna strana nije izašla sa zvaničnom objavom.

Lideri iz 30 zemalja se okupili u znak sjećanja na žrtve holokausta - 2005-01-27

Lideri iz 30 zemalja su se danas okupili u Krakowu u Poljskoj u znak sjećanja na žrtve holokausta, na 60-tu godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Auschwitz od strane sovjetskih snaga.

Ceremonija je započela aplauzom za veterane sovjetske vojske koji su pomogli oslobađanju Auschwitza, nakon što je orkestar svirao muziku dok su crno-bijele slike iz logora prikazivane na velikom ekranu. Već puno puta odlikovani veterani su nakon toga izašli na binu kako bi primili medalje od poljskog predsjednika Alexander Kwasniewskog, koji je rekao:

- 27-og januara 1945 je okončano postojanje Hitlerove kreacije Auschwitz Birkenau u kojoj su počinjeni neki od najgorih zločina protiv čovječanstva. To je mjesto stvorilo mržnju i okrutnost. Na ovom su mjestu kroz bolesnu ideologiju, ljudska bića primorala druga ljudska bića na patnju u najgoroj mogućoj sudbini, rekao je gospodin Kwasniewski.

Izraelski predsejdnik Moshe Katsav i američki potpredjsednik Dick Cheney su također bili prisutni.

- Čak i danas, 60 godina nakon holokausta, teško nam je povjerovati da je svijet u 20-om vijeku šutio dok je jevrejski narod ubijan. Saveznici su se borili protiv Nijemaca sa ogromnim snagama, i mi smo zahvalni zbog toga, i uvijek ćemo biti. Ali oni nisu uradili dovoljno da zaustave holokaust, da zaustave istrebljenje jevrejskog naroda. Vrata mnogih zemalja u svijetu i kapije prema Izraelu su bile zatvorene za jevrejski narod koji je nastojao pobjeći od nacizma, rekao je izraelski predsjednik.

- Holokaust zauzima jedno mjesto u istoriji, ali to nije bio jedan događaj--on predstavlja na milione pojedinačnih činova ubistava. Svaki zatvorenik koji je stigao je imao ime i dom i snove za budućnost. Svako je, kao vi i ja, bio božje dijete koje je željelo živjeti, koje je imalo svako pravo da živi, i koga niko nije imao pravo povrijediti, rekao je gospodin Cheney.

Nakon što su scene koje opisuju horor holokausta izvedene na bini, prisutnima se obratio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Prvi koji su vidjeli hladnokrvne zločine u Poljskoj su bili sovjetski vojnici--oni su bili ti koji su zauvijek zatvorili tinjajuće krematorije Birkenau i Auschwitza, rekao je Vladimir Putin koji je priznao da su se anti-semitizam i ksenofobija pojavili u Rusiji, što je pitanje s kojim se Kremlj dugo nije uspjevao direktno suočiti.

Preživjeli holokausta Elie Wiesel: Dobri prijatelji, važni lideri, mladi--ako ste nakon ovog dana isti, onda smo izgubili. Susret s ovim sjećanjem bi morao na vas ostaviti traga, a kroz vas i na cijeli svijet, rekao je dobitnik Nobelove nagrade iz 1986.

Oko milion i pol ljudi, od kojih su najveći broj bili Jevreji iz cijele Evrope, je umrlo u gasnim komorama ili od bolesti, gladi,i zlostavljanja u logorima Auschwitz i Birkenau.

Tony Blair: Svjetska nezainteresiranost na siromaštvo u Africi je skandalozna - 2005-01-27

Britanski premijer Tony Blair je na današnjem, drugom danu zasijedanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj kazao da je svjetska nezainteresiranost u odnosu na siromaštvo u Africi skandalozna. Premijer Blair je kazao da u slučaju da neki drugi dio svijeta pati od siromaštva kao što pati Afrika, do sada bi došlo do međunarodnih poziva za pomoć.

Uz gospodina Blaira, na forumu je bio prisutan i bivši američki predsjendik Bill Clinton, koji je kazao da dvostruka pomoć Africi nije skupa u poređenju sa 80 milijardi doalra koje Sjedinjene Države potroše za samo jednu godinu na rat u Iraku. Nigerijski predsjendik Olusegun Obasanjo i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki su zatražili dodatno otpisivanje dugova Africi.

Svjetski lideri se okupili na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora Auschwitz - 2005-01-27

Svjetski lideri okupili su se na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora Auschwitz, u južnoj Poljskoj, da zajedno sa preživjelima Holocausta obilježe 60. godišnjicu dana kada su ruske trupe ušle u ovaj logor smrti i započele oslobadjanje zatočenih.

Učesnici ceremonije su zapalili svijeće na spomeniku kojim se odaje počast za više od milion ljudi, većinom Jevreja koji su ubijeni u ovom nacističkom logoru. Na ceremoniji su se zajedno, uz domaćina, poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog, našili i ruski predsjednik Vladimir Putin, Viktor Yushchenko iz Ukrajine, Jacques Chirac iz Francuske, Moshe Katzav iz Izraela i drugi uglednici. Podpredsjednik Dick Cheney predstavlja Sjedinjene države na toj komemoraciji.

Govoreći nešto ranije na jednom forumu u Krakovu, ruski predsjednik Putin osudio je pojave antisemitizma i ksenofobije širom svijeta, uključujući takve pojave i u njegovoj zemlji.Komemoracije su održane u Berlinu, Briselu i ostalim gradovima gdje su preživjeli iz ovih logora smrti kazali da je važno da mladje generacije i dalje uče o zlu Holocausta - jer antisemitizam i dalje postoji u čitavom svijetu.

Ulog je velik na nedjeljnim izborima u Iraku - 2005-01-27

Pobunjenici u Iraku danas su ubili najmanje 15 iračana i napali više glasačkih mjesta u neprekinutom lancu nasilja uoči nedjeljnih izbora, ali guverneri svih 18 iračkih provincija, i pored toga, očekuju veliki odziv glasača. Jučer je predsjednik Bush u Washingtonu pozvao iračane da se odupru pobunjenicima i izadju na izbore. U medjuvremenu, privremena iračka vlada je uvela ograničenja putovanja i policijski sat.

U nedjelju iračani treba da izaberu 275 članova državnog parlamenta i članove parlamenata svih 18 provincija.

Guverner Kirkuka, Abdul Rahman Mustafa je optimista.

- Mi smo uvjereni da će veliki broj iračana učestvovati na izborima, jer se irački narod u suštini raduje uspostavi demokratskog režima zasnovanog na principima jednakosti i pravde.

Predsjednik Bush je to isto rekao jučer.

- Istraživanja pokazuju da većina ljudi žele učestvovati u demokraciji. I neki se osjećaju zastrašenim. Ja pozivam ljude da glasaju. Ja pozivam ljude da se odupru tim teroristima.

Ulog je velik na nedjeljnim izborima. Većinski šiiti očekuju da zadobiju kontrolu nad zemljom, dok se predvidja da će mnogi suniti bojkotirati izbore, ili da bi pokazali protivljenje, ili iz straha od osvete pobunjenika, koji su uglavnom irački suniti, i koji su u Saddamovo vrijeme bili na vlasti.

SOT Iman Kahlil, stanovnica Bagdada Kao sunit ja neću glasati, jer me se izbori ne tiču. Oni su ubili mog muža. Ja sam udovica sa troje siročadi, moje djece. Ja trebam brinuti o njima. Ja ne vjerujem da će mi izbori išta donijeti.

Pobunjenici u Bagdadu dijele letke na kojima obećavaju da će ulice oprati krvlju glasača. Ipak, svi suniti u Bagdadu nisu zastrašeni.

SOT Abdil Hassan Rida, stanovnik Bagdada Naravno, ja ću glasati. To je istorijska šansa za irački narod. Mi smo decenijama patili pod diktaturom.

Zabrinuta za sigurnost, jučer je privremena vlada izdala zabranu putovanja izmedju 18 provincija, te proširila policijski sat koji postoji u cijeloj zemlji.

Inače, nesigurnost nije samo prijetnja izborima, to je i dio same izborne kampanje. Jedan od šiitskih vodaj, Adnan Ali kaže: Ova vlada nije uspjela udovoljiti ni osnovnim potrebama iračkog naroda.

Mnogi iračani kažu da se u nedjelju glasa o američkoj uključenosti u Iraku, o čemu jedan od kandidata, Fatah al-Sheikh kaže: Naš cilj je da izbacimo američke okupatore iz zemlje, ako pobjedimo na izborima. Mi otvoreno pozivamo Amerikance da napuste zemlju.

Irački premijer, Ayad Allawi kaže da to nije opcija. On kaže da će iračani na neodredjeno dugo trebati američku pomoć.

U Bagdadu je dosta i onih koji su više zabrinuti lokalnim problemima, Taxista, Abdul Hasan al Saidi ukazuje na neke. Smeće se ne odvozi, kanalizacija se izljeva po ulicama, a zakon i red ne postoje. On se, medjutim, nada u budućnost i u nedjelju planira izaći na izbore.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG