Linkovi

Aktuelno

Palestinske paravojne snage kontroliraju duž Pojasa Gaze - 2005-01-22

Palestinske paravojne snage zauzimaju položaje duž Pojasa Gaze, dok se palestinski predsjednik, Mahmoud Abbas priprema za drugu rundu razgovora sa naoružanim militantima u nastojanju okončanja napada protiv Izraela. Pelstinski predsjednik, uoči današnjeg sastanka sa liderima Hamasa i Islamskog Jihada, kaže da ostvaruje napredak.

Oko 3 hiljade palestinskih policajaca rasporedjeni su u Pojasu Gaze, gdje su danas pregledali vozila koja putuju prema Izraelu i patrolirali duž graničnog dijela kojeg militanti obično koriste za ispaljivanje raketa prema izrealcima. Izraelski zvaničnici su saopćili da cijene napore Palestinskih snaga sigurnosti, i da to vide kao prvi korak obnavljanja suradnje u oblasti sigurnosti izmedju Izrela i Palestinaca.

Danska: Zvanično optužen armijski kapetan i četiri policajca za zalostavljanje zatvorenika u Iraku - 2005-01-21

U Danskoj je zvanično optužen armijski kapetan i četiri policajca za zalostavljanje zatvorenika dok su bili na službi u Iraku. Zvaničnici u Danskoj kažu da kapetan Annemette Hommel i četvorica drugih mogu biti kažnjeni do godinu dana zatvora ukoliko se utvrdi da su krivi.

Kapetan Hommel je opozvana sa dužnosti iz Iraka prije roka, nakon što su se njene kolege žalile na način na koji ona ispituje zatočenike. Ona negira bilo kakvo zlostavljanje zatvorenika. Istražitelji kažu da je ova danska petorka verbalno vrijedjala zatvorenike, prisiljavala ih na bolne fizičke pozicije i uskraćivala im hranu.

Donji dom češkog parlamenta odobrio plan da produži mandat vojnicima koji služe u Iraku - 2005-01-21

Donji dom češkog parlamenta je odobrio plan vlade da do isteka ove godine produži mandat vojnicima Češke Republike koji služe u Iraku. Vlada je produžetak mandata podržala prošle sedmice nakon zahtijeva iz Britanije i Iraka da oko 100 čeških vojnika ostanu u Iraku. Gornji dom češkog parlamenta, očekuje se da o tome glasa sljedeće sedmice. Ukoliko to, zatim, odobri predsjednik Vaclav Klaus, češki vojnici će nastaviti da služe u Iraku do 31 decembra.

Zlatni ritriver Henry Arthur Cole i njegova borba protiv raka

Američko udruženje za borbu protiv raka predvidja da je samo ove godine 4 milijuna Amerikanaca oboljeti od raka. Brojne studije pokazuju kako i koliko životinje mogu pomoći u liječenju od opake bolesti. Jedan pas - koji se uspješno bori protiv vlastite bolesti - ne samo da pruža duhovnu utjehu pacijentima, već i sam zna kako je biti bolestan od raka:

U jednom jedinom trenutku 7-godišnji zlatni ritriver Henry Arthur Cole promijeni raspoloženje bolesnici Dorothy Pella. Ona zna da Henry razumije kako joj je. Henryju je prije 6 mjeseci data dijagnoza - rak limfnih žlijezda. Prvi znak je bila oteklina na vratu, a prvi tretmani kemo-trapijom prouzročili su gubitak krzna. Njegova vlasnica Adrienne Cole je tada mislila da se njen pas više neće moći vratiti poslu obilaska pacijenata u bolnici Cedar Sinai u Los Angelesu... no, obilazak najteže oboljelih, odraslih i djece, pokazalo se sjajnom terapijom, ne samo za njih, već za smog Henryja. Pacijent od AIDS-a Richard Yanez je isuviše bolestan da sam ima ljubimca - i zato mu Henryjeve posjete toliko znače....

Za sada, najbolji trik koji Henry izvodi - jest kako dobro podnosi kemo-terapiju. Doktori medjutim kažu da rak limfnih žlijezda nije izlječiv kod pasa. No, Henry se ne da...i druge podučava istome. Henry je inače dio tima pasa koji su dio programa bolnice Cedar Sinai pružanja pomoći oboljelim od raka, AIDS-a, i dječijem odjeljenju.

Američka štampa o inauguralnom govoru prdsjenika Busha - 2005-01-21

Spremni smo za najveća postignuća u istoriji slobode, bile su riječi kojima je predsjednik Bush jučer završio svoj inauguralni govor širokog idealizma, ambicije koja oduzima dah, i neizvjesne relevantnosti s politikom koju će slijediti u narednom mandatu. On je govorio o danu vatre koji je definirao njegov prvi mandat, pa ipak nije direktnije govorio o 11 septembru 2001, i nije, kao što je to prije tako često radio, definirao prijetnju kao terorizam, niti odgovor kao rat. Nijedna od tih riječi se nije spomenula u njegovom govoru, navodi se u komentaru Washington Posta pod naslovom Retorika slobode. Ono što je bio rat protiv terorizma, činilo se da je htio reći gospodin Bush, sada mora postati globalna borba protiv diktatura. U govoru koji je trajao 21 minut, predsjednik je spomenuo riječ sloboda 27, i oslobađanje 15 puta, ali nije nijednom spomenuo Irak, gdje je najmanje 11 američkih vojnika poginulo u proteklih sedam dana. On je nagovijestio da će administracija odbiti da ignorira represiju, da će podržavati demokratske reformatore koji se suprotstavljaju represiji, i jasno stavljajući do znanja da će, kako je rekao, uspjeh u odnosima s drugim zemljama zahtijevati pošten tretman njihovog vlastitog naroda. To je politika s kojom se slažemo, i ona koju predsjednik Bush do sada nije slijedio. Bilo ko ko je slušao jučerašnji govor bi mogao zaključiti da je američka politika prema zemljama kao što su Pakistan, Egipat, Saudijska Arabija, Rusija, Kina i mnogim drugim na ivici istorijske promjene. U suprotnom, njegovo obećanje o najvećim postignućima u istoriji slobode će biti zapamćeno kao grandiozno i prazno, kaže se u komentaru Washignton Posta.

Bio je to govor s malo detalja, i puno ideala--bez sumnje govor čisto američki, kaže se u komentaru Washignton Timesa pod naslovom Inauguralni govor. Evocirajući John F Kenedija i njegov elokventni poziv da se Amerikanci upitaju šta mogu učiniti za svoju zemlju, gospodin Bush je mlade Amerikance pozvao da izaberu i služe za cilj veći od njihovih želja, veći od njih samih. S obzirom da je to bio američki govor, bila je to poruka svijetu da su interesi Amerike interesi čovječanstva. Bio je to govor demokratskim reformatorima u Iranu, potlačenima u sjevernoj Koreji i Kini i onima koji se bore da izgrade demokraciju u Iraku i Afgansitanu, kaže se u komentaru Washington Timesa.

Pobjednici su imali puno vremena, počevši sa sinoćnjim zabavama, da uživaju u trijumfu, kaže se u komentaru New York Timesa. Medjutim, ako inauguracija funkcionira kako bi trebala funkcionirati, najvažniji sudionici su Amerikanci koji nisu glasali za čovjeka koji je dao zakletvu. Oni su pozvani da ga priznaju i da se pomire s procesom koji ga je tu doveo. Očekivalo se da predsjednik održi govor koji naglašava osnovne principe koji ujedinjuju zemlju i on je taj posao i odradio. Momenat nacionalnog jedinstva nije bio isuviše dug -- prije nego su posljednja vozila parade prošla pored predsjedničke lože na aveniji Pensilvanija, demokrati su već isticali da je gospodin Bush ispustio spomenuti haos u Iraku, da nije dao detalje svog programa i da nije dao indikacije o tome kako tačno namjerava ispuniti obećanje da će nastojati da zacijeli političku podjeljenost u zemlji. Sve je to tačno, ali nije uzeta u obzir uloga gospodina Busha, a to je poziv na ono što ujedinjuje narod. Izjava gospodina Busha o promoviranju globalne demokracije odzvanja kao istinska izjava američkih ideala, a ne kao tvrdnja za legitimnost bilo koje konkretne politike. Govor gospodina Busha je na putu da postane besmrtan, i njegova univerzalna namjera je odgovarala jučerašnjem danu, kaže se na kraju komentara u New York Timesu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG