Linkovi

Aktuelno

Blokada računa u Trebinju - 2005-01-12

Pravosnažnom sudskom odlukom ove sedmice je blokiran žiro račun opštine Trebinje dok se ne isplati 35 miliona konvertilnih maraka braći Alijagić na ime štete koju su, pljačkom njihove limarske radionice, pretrpjeli u proteklom ratu. To je izazvalo blokadu rada opštinskih organa u Trebinju.

Grupa nevladinih organizacija Hercegovina zatražila je danas od nadležnih organa Republike Srpske povodom blokade budžeta u opštini Trebinje da se zakonskim sredstvima pokrenu mehanizmi za prevazilaženje, kako se ističe, možda najteže situacije u novijoj istoriji ove opštine.

I načelnik Trebinja, Dobroslav Ćuk smatra da nije u redu da ova opština ispašta za pljačku materijala i alata iz zanatske radionice braće Alijagić, koja je procijenjena na 35 miliona konvertibilnih maraka sa pripisanim kamatama, što je gotovo četvorogodišnji budžet opštine Trebinje. »Ovo je jedan apsurd, jedna sramota da se desilo da opština plaća račune za nešto za šta niti je kriva niti je dužna jer postoje više varijanti, postoje krivci za tako napravljenu štetu ali krivac, sasvim sigurno, nije opština.« I jedan od braće Alijagić, Salih nije preterano zainteresovan za ovakav način naplate ratne štete pošto bi, kako ističe, taj proces mogao potrajati godinama. On, ipak, smatra da rješenja postoje. »To bi moglo sve bez suda. Ja, vjerujem, da bi mogao neki dogovor biti sa tim papirima, tim vrijednosnim papirima kako oni zovu, ne znam bogami, da bi se moglo to riješiti.« Zvaničnici iz opštine Trebinje zatražili su pomoć i od Ustavnog suda B i H te OHR-a a predstavnici Vlade Republike Srpske, koja je,uz ovu opštinu i sada već nepostojeće preduzeće Metalac jedna od tuženih strana najavili su sprovođenje procedure za zaštitu javnog interesa.

Zamrzavanje otplate dugova tsunamijem pogodjenih zemalja - 2005-01-12

U Parizu je saopšteno da će 19 zemalja kreditora, članica Pariškog kluba suspendirati obavezu otplate dugova pogodjenih zemalja. Predsjedavajući ove grupe Jean Pierre Jouyet izjavio je da sve pogodjene zemlje imaju pravi na zamrzavanje otplate, ali da su samo Sri Lanka, Indonezija i Sejšelski Otoci za sada izrazile interes za toNa isti korak - zamrzavanje otplate dugova tsunamijem pogodjenih zemalja, ranije se odlučila i manja grupa 7 najrazvijenijih industrijskih zemalja.Ovdje u Washingtonu, predsjednik Svjetske Banke James Wolfenson je izjavio da će biti potrebne sedmice i mjeseci da bi se preciznije utvrdilo koliko je novaca tim zemljama potrebno za obnovu.

NASA lansirala svemirski brod koje će presresti kometu - 2005-01-12

Zvaničnici NASE su danas uspješno lansirali svemirski brod koje će presresti kometu u nastojanju da saznaju više informacija o ovom nebeskom tijelu. Iz NASE saopćavaju da je brod pod imenom Deep Impact, lansiran iz Cape Canaverala , na Floridi započeo šestomjesečno putovanje kako bi prereo kometu pod imenom Tempel jedan.

Ukoliko sve bude kao što je planirano, brod se kometi treba približiti početkom jula mjeseca, te će tom prilikom u samu kometu biti ispaljen projektil težak 372 kilograma.Kamere i instrumenti koji se nalaze na brodu će zabilježiti prolazak projektila kroz kometu , te će sakupiti informacije koje se tiču strukture komete i njenog sastava.

Druga inauguracija predsjendika Busha - 2005-01-12

Druga inauguracija predsjendika Busha održat će se sljedeće sedmice, tačnije u čatvrtak, ovdje u Washingtonu, dok su radnici koji rade na organiziranju parade uveliko u različitim fazama priprema.Na kratko zavirujemo u jednu radionicu u saveznoj državi Maryland, gdje okončavaju radove na eksponatima, kao što je ovaj eksponat američkog bjeloglavog orla. Samo u paradi, na taj dan, će učestvovati 11 hiljada ljudi.

D. Čavić: Saradnja sa haškim optuženicima krivično djelo

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić saopšto je danas u Banjaluci komandantu EUROFOR-a, generalu David Leakey da nije moguće mijenjati status Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srpske. Čavić je, takođe, potvrdio da predstavnici SDA neće učestvovati u radu buduće Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska je spremna na saradnju i partnerstvo u pogledu reforme sistema odbrane a ne na nametanje rješenja. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon sastanka sa komandantom EUFOR-a, generalom Davidom Leakeyem.

»Novi mandat Komisije za reformu odbrane, koja je bila zadužena za implementaciju postignutih rješenja, sa potpuno novim rješenjima koja se naslućuju kao imperativ, a to je ukidanje ministarstava odbrane, neki novi profil reforme odbrane, nema političku podršku u Republici Srpskoj i nema mogućnosti da se takav posao i završi.«

Dragan Čavić je insinuacijama okvalifikovao mogućnost da je general Ratko Mladić prošle godine boravio u podzemnim objektima Vojske u Han Pijesku, podsjećajući da je saradnja sa haškim optuženicima krivično djelo. Predsjednik Republike Srpske je izrazio očekivanja za što skorije formiranje Vlade Republike Srpske naglasivši da će nova skupštinska većina izgledati drugačije nego do sada.

»SDA neće biti u Vladi. SDA nije bio faktor ni u prethodnoj Vladi zbog toga što je postojala drugačija većina mimo njih. Neće biti jer su političke okolnosti, u ovom trenutku, takve.«

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić danas je, s tim u vezi, imenovao visokog funkcionera opozicionog Srpskog radikalnog saveza «Vojsilav Šešelj«, Ognjena Tadića za političkog savjetika u svom kabinetu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG