Linkovi

Aktuelno

Mr. New Year’s Eve, Guy Lombardo, i “dobri dani, davno prošli,” Auld Lang Syne

Gotovo punih 40 godina, Stara je godina u Americi, Silvestrovo, pripadala jednom covjeku, bandleaderu po imenu Guy Lombardo, i njegovom orkestru zvanom The Royal Canadians. U razdoblju od 30-ih do 70-ih godina, prvo na radiju, a onda i na televiziji, Lombardova je verzija pjesme Auld Lang Syne uvijek signalizirala kraj Stare i pocetak Nove godine. Snimit ce je, kasnije, i nebrojeni drugi orkestri i pjevaci, ali nebrojeni su, u Americi, jos uvijek i oni za koje Lombardova verzija ostaje ona definitivna, oni koji se s nostalgijom sjecaju tradicije zapocete u njujorskom hotelu Roosevelt, 1929. godine...

Bandleader i violinist - Gaetano Alberto “Guy” Lombardo - rodio se 1902. godine, u mjestu London, u kanadskoj pokrajini Ontario. Sa svoja tri brata i nekolicinom drugih glazbenika osnovao je, 1924, vlastiti jazz-orkestar The Royal Canadians. Do Lombardove smrti, 1977, njegov je big band imao vise od pet stotina hitova, vise od bilo kojeg drugog orkestra, bio plesni orkestar koji je prodao vise ploca nego bilo koji drugi njihovog vremena – vise od 100 milijuna!

I nastupio u Washingtonu, na vise predsjednickih inauguracijskih balova od bilo kojeg drugog orkestra. “Najsladji zvuci s ove strane raja,” bile su Lombardove rijeci za slogan orkestra. Neke od tih “najsladjih zvukova” mozda smo vec i zaboravili, ali ne i onu tradicionalnu novogodisnju – Auld Lang Syne – u izvedbi bas Lombardovog orkestra.

U razdoblju od 1929. do 1959, Lombardovi Royal Canadians svirali su je tocno u ponoc, u njujorskom hotelu Roosevelt, a od 1960. do 1976. godine, za goste onog drugog legendarnog njujorskog hotela – Waldorf Astoria. Svake godine, od 1929. do 1976, nastupe Lombardovog orkestra na docecima Nove godine u oba hotela prenosio je radio, kasnije televizija, za milijune i milijune drugih, diljem Amerike, a i dalje.

Lombardov je orkestar bio, zapravo, glavni dio novogodisnjeg slavlja na cijelom kontinentu Sjeverne Amerike. Gotovo 40 godina, silvestrovska slavlja bila su prakticki “u vlasnistvu,” u rukama, jednog, jedinog covjeka - Guya Lombarda! Od prvog televizijskog prijenosa, iz hotela Roosevelt, 1954, pa do zadnje godine nastupa Lombardovog orkestra u Waldorf Astoriji, 1976, docek Nove godine, s Lombardovim orkestrom, vidjelo je vise od milijardu i pol gledatelja!

Za Auld Lang Syne, koja, eto, i danas ostaje vezana uz ime Lombardovog orkestra, mozda nije suvise reci da je najpoznatija i najrasirenija pjesma civiliziranog svijeta. Iako velika vecina ne zna njene rijeci, ili barem ne sve njene rijeci, ona je postala nesto poput nacionalne himne svijeta. Pjevamo je za ispracaj Stare i docek Nove, zavrsavamo njome mnogo prijateljsko druzenje, smatramo je medjunarodnim izrazom prijateljstva, drugarstva i nade. U znak pozdrava i kao potvrdu starih prijateljstava, otpjevat cemo je, drzeci se zajedno za ruke. Jer, sve to, danas, i znace one tri jednostavne, keltske rijeci, rijeci iz starog skotskog dijalekta – auld lang syne. Na engleskom, doslovno – old long since, u znacenju “dobri dani, davno prosli.”

Rijeci datiraju barem iz 1711. godine. Ako ostatak rijeci ne znamo, te tri zadnje svakako znamo. Kao i one kojima pjesma zapocinje – Should old acquaintance be forgot...Ostatak pjesme pjevusimo, zatvorenih usta. Ostatak pjesme mozda i zna samo sacica ljudi, a i oni stalno vode raspru oko toga koje su rijeci prave, originalne. Genealogiju pjesme, ionako vec slozenu, jos slozenijom je ucinio, potkraj 18. stoljeca, skotski pjesnik i folklorist Robert Burns.

U davnini, mozda su je uz sivu i vjetrom brisanu obalu sjeverne Skotske, okupljeni oko vatre, i pjevali krsni Skotlandjani, ali Burns je prvi koji tu drevnu skotsku baladu, cuvsi je od nekog starca, zapisuje i original salje Britanskom muzeju, uz komentar: “Ovo je pjesma iz davnih dana, nikad dosad objavljena, nikad zapisana, dok to nije ucinila moja ruka.” Upravo zbog toga, a i zbog cinjenice da joj Burns ipak dodaje svoja dva stiha, mnogi tu pjesmu i pripisuju peru slavnog skotskog barda. Vecini Amerikanaca, medjutim, ionako je poznatija instrumentalna verzija, vecina pjesmu i poistovjecuje s orkestrom Guya Lombarda, on je postao sinoniman s novogodisnjim slavljima. Prije nego sto njega i cujemo – sretna vam Nova godina, uz rijeci koje su mozda Burnsove, a mozda nekog davnog i anonimnog pjesnika, tko zna?, ali rijeci su to koje, nazalost, danas cesto zaboravljamo reci, cak i prijateljima: “Evo ti ruka, vjerni prijatelju, daj i ti meni svoju, pa da ispijemo case, za one dobre dane, davno prosle...”

Mosul: Najmanje 25 pobunjenika ubijeno juče u borbi sa američkim trupama - 2004-12-31

Najmanje 25 pobunjenika ubijeno je juče u borbi sa američkim trupama u Mosulu, na sjeveru Iraka. U tom sukobu ranjeno je 15 američkih vojnika, a jedan je kasnije podlegao ranama u vojnoj bolnici. Američka vojska je saopštila da je sukob izbio nakon što su pobunjenici detonirali automobil bombu pred jednom američkom vojnom ispostavom i otvorili vatru na vojnike.

U medjuvremenu, iračka vlada danas objavila da je uhapšen Fadil Hussain Ahmed al-Kurdi, visoko rangirani pripadnik militantne organizacije povezane sa Abu Musaba al-Zarqawijevom Al Qaidom. Pobunjenička organizacija Armija Ansar al Sunna, koja je preuzela odgovornost za prošlodemični napad na američku bazu u Mosulu pri čemu je stradalo 22 ljudi, obnovila je prijetnje da će ubili bilo koga ko bude ušestvovao na izborima sljedećeg mjeseca.

Zbog žalosti za žrtvama tsunamija otkazane mnoge svečanosti dočeka Nove godine - 2004-12-31

Nova godina je već počela da stiže u zemlje širom Azije, ali proslave su ili otkazane ili značajno smanjene u znak poštovanja prema žrtvama tsunamija. Tajland je otkazao veliku novogodišnju zabavu u Bangkoku u kojoj su kao glavni gosti trebali da učestvuju premijer Thaksin Shinawatra i teniske zvijezde Maria Sharapova i Venus Williams. Zvanični Bangkok je stanovnike pozvao da umjesto toga prisustvuju vjerskim službama.

Malezija je zabranilaizvodjenje vatrometa i javne koncerte u znak žalosti, a Singapore je odlučio da na televiziji ne prenosi novogodišnje proslave. I mnoge evropske zemlje su značajno reducirale planirane javne priredbe.

Australijski grad Sidney je Novu godinu proslavio prema ranijem planu, ali je od gradjana zatraženo da izdašno daruju novac u fondove za pomoć preživjelima od tsunamija.

New York: Colin powell se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofijem Ananom - 2004-12-31

Američki državni sekretar Colin powell se danas poslije podne u New Yorku sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofijem Ananom kako bi razgovarali o programima pomoći za azijske zemlje. Obojica su naglasili potrebu koordiniranja humanitarniih napora kako bi se osiguralo da zalihe što prije dođu do preživjelih.

Sekretar Powell će u poručje pogođeno tsunamijem otputovati u nedjelju zajedno s guvernerom Floride Jeb Bushem, bratom predsjedika Busha, koji ima iskustva s prirodnim katastrofama kao što su uragani u svojoj saveznoj državi. Zvaničnici Bushove administracije navode da će takve posjete pomoći da se dobije procjena iz prve ruke koja će biti od ključne važnosti za koordiniranje masivnih programa pružanja pomoći. Američki vojni avioni su već započeli dopremati zalihe u Tajland i Indoneziju, a dodatnu pomoć već prevoze i brodovi američke mornarice.

Američka pomoć žrtvama tsunamija 350 miliona dolara - 2004-12-31

Američki zvaničnici navode da Bushova administracija planira obezbjediti 350 miliona dolara pomoći žrtvama tsunamija u Aziji dok se broj žrtava bliži cifri od 125 hiljada. Navodi se da se detalji paketa pomoći još razrađuju. Istovremeno, humanitarne ekipe nastoje što prije spriječiti izbijanje raznih bolesti medju preživjelima zemljotresa i tsunamija. Koordinator UN za humanitarne akcije Jan Egeland je rekao da bi bolesti poput kolere i tifusa mogle udvostručiti broj žrtava. Svjetski lideri će se sljedeće sedmice okupiti u Indoneziji na hitnom samitu za koordinaciju. Evropski lideri također nastoje ugovoriti održavanje samita u januaru.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG