Linkovi

Aktuelno

Mosul: Najmanje 25 pobunjenika ubijeno juče u borbi sa američkim trupama - 2004-12-31

Najmanje 25 pobunjenika ubijeno je juče u borbi sa američkim trupama u Mosulu, na sjeveru Iraka. U tom sukobu ranjeno je 15 američkih vojnika, a jedan je kasnije podlegao ranama u vojnoj bolnici. Američka vojska je saopštila da je sukob izbio nakon što su pobunjenici detonirali automobil bombu pred jednom američkom vojnom ispostavom i otvorili vatru na vojnike.

U medjuvremenu, iračka vlada danas objavila da je uhapšen Fadil Hussain Ahmed al-Kurdi, visoko rangirani pripadnik militantne organizacije povezane sa Abu Musaba al-Zarqawijevom Al Qaidom. Pobunjenička organizacija Armija Ansar al Sunna, koja je preuzela odgovornost za prošlodemični napad na američku bazu u Mosulu pri čemu je stradalo 22 ljudi, obnovila je prijetnje da će ubili bilo koga ko bude ušestvovao na izborima sljedećeg mjeseca.

Zbog žalosti za žrtvama tsunamija otkazane mnoge svečanosti dočeka Nove godine - 2004-12-31

Nova godina je već počela da stiže u zemlje širom Azije, ali proslave su ili otkazane ili značajno smanjene u znak poštovanja prema žrtvama tsunamija. Tajland je otkazao veliku novogodišnju zabavu u Bangkoku u kojoj su kao glavni gosti trebali da učestvuju premijer Thaksin Shinawatra i teniske zvijezde Maria Sharapova i Venus Williams. Zvanični Bangkok je stanovnike pozvao da umjesto toga prisustvuju vjerskim službama.

Malezija je zabranilaizvodjenje vatrometa i javne koncerte u znak žalosti, a Singapore je odlučio da na televiziji ne prenosi novogodišnje proslave. I mnoge evropske zemlje su značajno reducirale planirane javne priredbe.

Australijski grad Sidney je Novu godinu proslavio prema ranijem planu, ali je od gradjana zatraženo da izdašno daruju novac u fondove za pomoć preživjelima od tsunamija.

New York: Colin powell se sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofijem Ananom - 2004-12-31

Američki državni sekretar Colin powell se danas poslije podne u New Yorku sastao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofijem Ananom kako bi razgovarali o programima pomoći za azijske zemlje. Obojica su naglasili potrebu koordiniranja humanitarniih napora kako bi se osiguralo da zalihe što prije dođu do preživjelih.

Sekretar Powell će u poručje pogođeno tsunamijem otputovati u nedjelju zajedno s guvernerom Floride Jeb Bushem, bratom predsjedika Busha, koji ima iskustva s prirodnim katastrofama kao što su uragani u svojoj saveznoj državi. Zvaničnici Bushove administracije navode da će takve posjete pomoći da se dobije procjena iz prve ruke koja će biti od ključne važnosti za koordiniranje masivnih programa pružanja pomoći. Američki vojni avioni su već započeli dopremati zalihe u Tajland i Indoneziju, a dodatnu pomoć već prevoze i brodovi američke mornarice.

Američka pomoć žrtvama tsunamija 350 miliona dolara - 2004-12-31

Američki zvaničnici navode da Bushova administracija planira obezbjediti 350 miliona dolara pomoći žrtvama tsunamija u Aziji dok se broj žrtava bliži cifri od 125 hiljada. Navodi se da se detalji paketa pomoći još razrađuju. Istovremeno, humanitarne ekipe nastoje što prije spriječiti izbijanje raznih bolesti medju preživjelima zemljotresa i tsunamija. Koordinator UN za humanitarne akcije Jan Egeland je rekao da bi bolesti poput kolere i tifusa mogle udvostručiti broj žrtava. Svjetski lideri će se sljedeće sedmice okupiti u Indoneziji na hitnom samitu za koordinaciju. Evropski lideri također nastoje ugovoriti održavanje samita u januaru.

Doček Nove godine u RS u sjeni ostavke vlade - 2004-12-31

Doček Nove godine u Republici Srpskoj pomalo je u sjeni ostavke premijera i Vlade izazvanih nedavnim odlukama visokog predstavnika.Stoga je predsjednik ovog entiteta, Dragan Čavić poručio građanima u novogodišnjoj poruci da je prioritet u 2005.godini očuvanje Republike Srpske.

Republika Srpska nije poklon ili predmet nečije milosti ili nemilosti a nijedna strana u Bosni i Hercegovini ne može ukinuti jedna drugu dok se odnosi između njih mgu mijenjati samo dogovorom. Istakao je ovo u novogodišnjoj poruci građanima,predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, poručujući da Bosna i Hercegovina ne može da postoji bez Republike Srpske.

Čavić se osvrnuo i na nedavne odluke visokog predstavnika naglašavajući da se pooštravaju kriterijumi i zahtjevi međunarodne zajednice. »Mnogi poručuju da vjeruju da u ovoj zemlji postoji tiranija međunarodne zajednice preko njenog ovlaštenog visokog predstavnika i traže da se ona zamijeni demokratijom. Demokratija podrazmjeva prava ali i obaveze čovjeka i kolektiviteta u okviru utvrđenih pravila bez izuzetaka. Dakle, i demokratija je na neki način tiranija ali ne čovjeka već pravila. Pravila, domaća ili međunarodna obaveza su za nas i da bi bili ozbiljno shvaćeni kao sagovornik koji ima pravo na budućnost moramo pokazati da smo sposobni da sva pravila donosimo sami i da ih provodimo u potpunosti i bez pristrasnosti.« Inače, pomalo u sjeni aktuelnih političkih dešavanja obilježava se dolazak nove 2005.godine u Republici Srpskoj. Ipak, u više mjesta biće organizovan doček na otvorenom a na centralnom gradskom trgu u Banjaluci proslava je već počela u prijepodnevnim časovima, organizovanjem dječje Nove godine na kojoj se okupilo oko 2.000 mališana. Sam doček biće organizovan u brojnim hotelima, restoranima i kafićima, a u centru grada će po prvi put biti organizovan provod na otvorenom na tri lokacije na kojima će biti izvođeni različiti programi.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG