Linkovi

Aktuelno

Upozorenje State departmenta amerikancima koji putuju u BiH - 2004-12-28

Vlada Sjedinjenih Država izdala je posebno upozorenje svojim gradjanima koji putuju u Bosnu i Hercegovinu. U ovom novom upozorenju State departmenta, ne savjetuje se direktno amerikancima da ne putuju u BiH, ali se kaže da budu oprezni o mogućim promjenama sigurnosne situacije.

Američki gradjani se upozoravaju da u BiH još uvijek postoji rizik od poveremnog lokalnog političkog nasilja, neeksplodiranih mina i pojačanog nivoa kriminalnih aktivnosti. Lokalno nasilje, u vezi političkog razvoja dogadjaja, se može desiti bez ikakvog upozorenja, upozoravaju iz State departmenta.

Medjunarodna zajednica, uključujući američke interese nastavlja biti meta povremenih prijetnji. Uz to, pojačani napori na hapšenju osoba optuženih za ratne zločine rezultirali su izolovanim lokalnim protestima u 2004. godini.

Ambasada Sjedinjenih Država je u prošlosti zatvarana kada je trebalo bolje sagledati sigurnosnu situaciju, i može to ponovo učiniti. U isto vrijeme Ambasada u Sarajevu će nastaviti sa naporima pružanja hitnih usluga američkim gradjanima, kaže se u upozorenju State departmenta izdatom sinoć.

Amerikanci koji posjećuju BiH trebaju kontaktirati ambasadu u Sarajevu o promjenama sigurnosne situacije u toj zemlji, kaže se upozorenju State departmenta i preporučuje da se registriraju kod ambasade dok su u BiH.

BIRANJE PREDSJEDNIKA

John Quincy Adams je kao ąesti predsjednik izabran u Zastupničkom domu Kongresa. Na Ustavnoj konvenciji osnivači su predloľili da Kongres bira predsjednika, bez glasanja gradjana ili glasova elektora. Medjutim, od takve su ideje odustali jer to naruąava princip odvojenosti izvrąne i zakonodavne vlasti, i zbog moguće dominacije Kongresa nad predsjedniątvom.

Direkno glasanje gradjana bilo je drugi metod biranja predsjednika. Ali, mnogi od očeva američke nacije su se plaąili da gradjani neće moći napraviti mudar izbor, jer malo znaju o potencijalnim liderima. U to vrijeme nije bilo masovnih medija i predstavljanja kanditata kao danas. Uz to, neki od prvih lidera nacije su su vjerovali da najpopularniji kandidati moľda i neće biti najbolji predsjednici.

Nakon sedmica rasprava, prihvaćen je kompromis, na prijedlog Alexandera Hamiltona. To kompromisino rjeąenje uspostavilo je indirektan metod izbora predsjednika nazvan Electoral College. Uz nekoliko izmjena taj sistem je i danas na snazi.

Ustavom je Electoral College definiran u članu 2, Odjeljak 1. Orginalno je propisano da svaka drľava bira elektore po istom metodu kako se biraju članovi Kongresa. Svaka drľava ima onoliko elektora koliko ima senatora i zastupnika u Kongresu.

U vrijeme izbora elektori se sastju u svojoj drľavi i glasaju za dva predsjednička kandidata. To glasanje je elektrosko glasanje. Nije bilo glasanja gradjana tokom prvih izbora američkih predsjednika. Glasovi elektora iz svake drľave se zatim prebrojavaju na zajedničkoj sjednic oba doma Kongresa. Kandidat koji primi većinu glasova elektora je predsjednik. Kandidat koji je drugi po broju glasova je podpredsjednik. U slučaju nerjeąenog rezultata, Zastupnički dom će izabrati predsjednika i podpredsjednika, pri čemu svaka drľava ima po jedan glas.

Kao ąto se i očekivalo, Electoral College je jednoglasno izabrao George Washingtona kao prvog predsjednika SAD - 1789 i 1792. godine. Nakon toga su političke partije počele da igraju vaľnu ulogu u nacionalnim izborima.

Uticaj političkih partija

Do 1800.godine dvije nacionalne partije su bile formirane: Federalisti i Demokratsko-republikanska partija. Svaka partija je nominirala vlastitog kandidata za predsjednika i podpredsjednika. Svaka partija je nominirala i kandidate za elektore u svakoj pojedinoj drľavi.

Na izborima 1800-te, Thomas Jefferson i Aaron Burr su dobili jednak broj glasova i odluku je trebalo donijeti glasanjem u Zastupničkom domu Kongresa. Desilo se da javnost podrľava Jeffersona, ali je Zastupnički dom bio pod većinskom kontrolom Federalista koji su bili većim dijelom za Burra. Rasprave su trajale dan i noć ąest punih dana. 36 puta se glaslo i konačno je Jefferson izabran za predsjednika, a Burr za podpredsjednika. Ti izbori iz 1800-te su jasno ukazali da je potrebna promejna prije sljedećih izbora.

12 amandman na Ustav je dodat 1804.godine kako bi rijeąio te izborne probleme. On zahtijeva da elektori odvojeno glasaju za predsjednika i podpredsjednika, te da u slučaju kada kandidat ne primi većinu elektorskih glasova Zastupnički dom bira izmedju tri kandidata sa najviąe glasova elektora.

1820-te drľave su počele stavljati na glasanje predsjedničke kandidate. Od tada i političke partije počinju birati elektore glasanjem gradjana. Partije su izmjenile i metod nominiranja predsjedničkih kandidata, dajući viąe uticaja biračima.

Rekord Miami Heat-a - 2004-12-28

U ponedjeljak je Miami Heat pobjedom nad Atlanta Hawks, 116-102, uz 32 poena Shaquille O`Neala, ostvario 12 pobjedu za redom u ovoj sezoni, što je njihov rekord svih vremena.

U ostalima susretima:

Richard Hamilton je sa 37 poena, što je njegov rekord sezoen, predvodio Detroit Pistons u pobjedi nad New Jersey Nets, 100-90.

U Orlandu je Stephan Marbury postigao 34 poena kada su New York Knicks pobjedili Magic, 119-111.

Los Angeles Clipers su po sedmi put zaredom izgubili, ovaj put u susretu sa Memphis Grizzlies, 76-96.

Washington Wizards su pobjedili Charlotte Bobcats, 106-87.

Seattle SuperSonics su pobjedili Utah Jazz, 98-88, i to po prvi put od februara 2000-te godine.

Philadelphia 76ers su pobjedili Portland Trail Blazers. 111-104.

A, Golden State Warriors su pobjedili Denver Nuggets, 104-101.

SAD odpisale dug Iraku - 2004-12-28

Sjedinjene Države su u potpunosti odpisale irački dug od preko 4 milijarde dolara. Državni sekretar, Colin Powell je rekao - Dizanje ovog teškog bremena, dugovanja starog režima, je medju najvažnijim stvarima koje možemo učiniti za novi irački početak.

Irački ministar finansija, Adil Abd al-Mahdi je rekao da je Irak bio medju državama donatorima, ranih 1970-tih. Ali, rekao je on, preko dvije decenije, sva imovina i bogatstvo Iraka je uništeno. Umjesto da ima milijarde dolara u rezervi, Irak je ostavljen sa milijardama duga. Gospodin al-Mahdi krivi bivši režim Saddama Husseina za upropaštavanje iračkog bogatstva i ratove sa susjedima.

Američki ministar finansija, John Snow je rekao: Situacija sa kojom se Irak susreće je bez presedana, i odgovor svjetske zajednice treba da bude bez presedana. On kaže da je opraštanje duga neophodno da bi se Irak ponovo uključio u svjetsku ekonomiju.

Sporazum kojim su Sjedinjene Države otpisale dug Iraku, usljedio je tragom odluke Pariskog kluba zemalja kreditora o opraštanju 80 posto iračkih dugova, što iznosi oko 32 milijarde dolara. Pariski klub sačinjavaju Sjedinjene Države, Japan, Rusija, i druge Evropske zemlje.

Opraštanje duga će omogućiti Iraku da prihode od nafte koristi za obnovu infrastukture.

Omar Arafat, iz Ekonomskog instituta u Bagdadu, kaže da će ekonomski rast donijeti političku stabilnost.

”Haos, i pitanje sigurnosti, nije na prvom mjestu. Mislim da je ekonomija na prvom mjestu, pa tek onda sigurnosni problemi. Siromaštvo ljude gura da misle, hajde da tako kažem, na krivi način. Uvijek, ako imate nekoga bez posla, bez novca u ruci da može platiti za školu, da može platiti za svoju djecu, on će ići drugim putem, putem nasilja. Mislim da je ekonomija na prvom mjestu. To treba riješiti.“

Odpisivanje iračkog duga od strane Sjedinjenih Država i ostalih je dio procesa obnove te zemlje. Kao što je rekao državni sekretar, Colin Powell: U mjesecima i godinama koje dolaze, Sjedinjene Države će nastaviti da budu uz narod Iraka i izabranu vladu koja će uskoro govoriti u njegovo ime nakon izbora sljedećeg mjeseca.

Phoenix Suns - 24 pobjede i tri poraza - 2004-12-28

Phoenix Suns su u nedjelju dodatno unaprijedili svoje vodeće mjesto pobjedom nad Toronto Raptors, 106-94. Suns do sada imaju 24 pobjede i samo tri poraza u ovogodišnjem redovnom kolu NBA lige. Igri Sunsa je dosta doprinio Steve Nash, koji igra u Phoenixu ove sezone. On je u susretu sa Raptors imao 18 poena i 13 asistencija, dok je Amare Stoudamire bio najuspješniji sa 33 poena.

Drugi najbolji tim lige je San Antonio Spurs. Oni su u nedjelju po petnaesti put zaredom pobjedili Boston Celtics, 107-90.

Dirk Nowitzki je za Dallas Mavericks - 26, od ukupno 36 poena, postigao u drugoj polovini susreta doprinoseći ubjedljivoj pobjedi nad Denver Nuggets, 102-88.

Pregled ostali rezultata: Milwaukee Bucks - Chicago Bulls, 99-92. Cleveland Cavaliers - New Orleans Hornets, 100 91. New York Knicks - Charlotte Bobcats, 91-82. Minnesota Timberwolves - Washington Wizards,109-74. Houston Rockets - Los Angeles Clippers, 96-79. Golden State Warriors - Sacramento Kings, 98-94.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG