Linkovi

Aktuelno

Riješenje narastajuće krize sa Sjevernom Korejom je u diplomaciji, ne u oružju...1/1/03 - 2003-01-01

Predsjednik Južne Koreje Kim Dae-jung je danas ponovo pozvao na miroljubivo riješenje krize sa Sjevernom Korejom, dok je visoka delegacija njegove zemlje doputovala u Peking u naporima da se diplomatskim putem Sjeverna Koreja privoli da odustane od svog nuklearnog oružja. Na miroljubivo riješenje ukazao je jučer i predsjednik Bush u svojim prvim komentarima u vezi Sjeverne Koreje u posljednje dvije sedmice. Moje je gledište da se situacija u vezi sa Sjevernom Korejom može riješiti diplomatski. Medjunarodna zajednica, posedno zemlje koje su blizu Sjevernoj Koreji, razumiju koje su sve opasnosti uključene. Imao sam u posjeti novoizabranog predsjednika Južne Koreje Roh-a. Govorio sam sa kineskim predsjednikom Jiang Zeminom, upravo ovdje u Crawfordu, o oslobadjanju Korejskog poluotoka od nukelarnog oružja. Postoji snažno izražen koncenzus, ne samo medju Južnoj Koreji susjednim državama i našim prijateljima, nego i medjunarodnim organizacijama, kao što je Agencija za atomsku energiju, da Sjeverna Koreja treba da suradjuje sa medjunarodnim odredbama. Ja vjerujem da to može biti učinjeno mirnim putem, kroz diplomaciju, i mi ćemo nastaviti da radimo na taj način. Naravno, sve su opcije, uvijek na stolu, za svakog predsjednika. Ali, radeći sa tim zemljama, mi ovo možemo riješiti, rekao je predsjednik Bush. Upitan o vojnoj akciji, predsjednik je odgovorio: Vjerujem da ovo nije vojni obračun. Ovo je diplomatski obračun, i mi ga možemo riješiti miroljubivo i namjeravamo da radimo miroljubivo. Imamo dobar progres u razgovorima sa našim prijateljima i radujem se da novoizabrani predsjednik Južne Koreje Roh šalje svoje ljude ovdje i da će i sam doći nakon što bude inauguriran. Tako je predsjednik Bush ublažio stajalište oko krize sa Sjevernom Korejom, nakon što je ta zemlja protjerala inspektore Medjunarodne agencije za atomsku energiju i jučer čak nagovjestila moguće povlačenje iz sporazuma o zabrani rasturanja oružja za masovna razaranja. U medjuvremenu je predsjednik Južne Koreje Kim Dae-jung danas uputio ponovljeni poziv za mirno rješenje. Novoizabrani predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyon, koji ured preuzima u februaru, je takodjer ponovio da dijalog i kompromis mogu razrješiti slučaj. Ranije su lideri Južne Koreje izjavili da pritisak i izolacija nemogu privoliti Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. Danas su visoki diplomatski predstavnici Južne Koreje doputovali u Peking kako bi razgovarali o diplomatskim putevima prevladavanja krize. Oni se nadaju da će i Kinu i Rusiju privoliti da koriste svoj uticaj u mirnom rješavanju nukelarne krize na Korejskom poluostrvu. I pola vijeka nakon okončanja rata vodjenog od 1950 do 1953 odnosi izmedju Južne i Sjeverne Koreje su napeti i dvije zemlje su tehnički još u ratu, odvojene nepropusnim granicama načičkanim oružjem, dok se u Južnoj Koreji još uvijek nalazi preko 30 hiljada američkih vojnika.

Američka pomoć Jugoslaviji uslovljena suradnjom sa Hagom, 1/1/03 - 2003-01-01

Jedan od najviših američkih zvaničnika upozorio je Jugoslaviju da rizikuje da izgubi ekonomsku pomoć Sjedinjenih Država ukoliko ne uhapsi osumnjičene ratne zločince. Ambasador Sjedinjenih Država za pitanje ratnih zločina izjavio je jučer da je Washington razočaran činjenicom da se 25 u svijetu najviše traženih ratnih zločinaca nalazi na slobodi i vjeruje se da se nalaze u Srbiji i susjednoj Bosni i Hercegovini. Ukoliko do zadatog roka, 31. marta 2003. godine američki State Department ne potvrdi da Jugoslavija sarađuje sa UN-im tribunalom za ratne zločine u Hagu ova zemlja će izgubiti milione dolara američke ekonomske pomoći.

Bila je to lijepa zabava u vojnoj bazi u Bagramu u Afganistanu. 1/1/03 - 2003-01-01

Bila je to lijepa zabava - najkraći je rezime slavlja u vojnoj bazi u Bagramu u Afganistanu u kojoj su američki vojnici ispratili staru i dočekali novu godinu. Istovremeno, bila je to i noć ispunjena emocijama ljudi koji, kako je to uobičajeno, na 6 mjeseci odlaze u Afganistan. Želje za dobro zdravlje i sreću članovima obitelji koji su ostali u Sjedinjenim državama, uz riječi volimo vas bili su po pravilu - ono što se od svakog vojnika koji se zatekao na dočeku nove godine u bazi u Bagramu moglo čuti.

Papa pozvao na okončanje bratoubilaštva i bezumlja na Srednjem Istoku, 1/1/03 - 2003-01-01

Papa Ivan Pavao je u svom prvom novogodišnjem obraćanju pozvao na okončanje, kako je on to nazvao, bratoubilaštva i bezumlja na Srednjem Istoku. Govoreći na Svjetski dan mira Rimo-katoličke crkve, tokom mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, papa je rekao da je mir moguć u tom nemirnom regionu. Papa nije spomenuo tekući izraelsko-palestinski sukob, ili mogući američki napad na Irak, ali je rekao da konflikt mora biti riješen miroljubivim putem.

Sa prvim januarom u BiH startovao EUPM, 1/1/03 - 2003-01-01

Evropska unija preuzela je od Ujedinjenih naroda policijsku misiju u BiH koju čini više od 900 predstavnika iz trideset zemalja članica, odnosno partnerskih država Unije. Zadatak policijskih snaga EU u BiH biće dalji razvoj lokalne policije u skladu sa najvišim evropskim i lokalnim standardima. Policijska misija EU u BiH trebalo bi da okonča mandat do kraja 2005. godine. BiH je u novoj, 2003, umjesto IPTF, dobila EUPM, odnosno Policijsku misiju EU. Na ceremoniji upriličenoj tim povodom u Sarajevu komesar Sven Frederiksen je istaknuo da EUPM želi pomoći u izgradnji visoko profesionalne policijske snage, koje će bezuslovno, pod okriljem zakona i nezavisno od etničke ili političke pripadnosti, služiti narodu i štititi ga. Današnje preuzimanje misije od UN-a okarakterisao je i kao novu dimenziju angažiranja koje EU već ima u BiH. Podsjetio je i na to da EUPM nastavlj sedmogodišnje napore što ih je UN uložio u reformu policije, ističući da je došlo vrijeme prebacivanja više odgovornosti u ruke domaćih vlasti. EUPM će biti prisutna u svim kantonima i svakom centru javne bezbjednosti na entitetskom i državnom nivou. Ključnim i za EUPM i za BiH komesar je okarakterisao borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost povratnika. Novogodišnju izjavu danas je dao Visoki Predstavnik za BiH, Paddy Ashdown, u kojoj se kaže da je početak 2003 stvarni početak za BiH, zbog toga što bi sve što je urađeno u 2002. godini na konsolidaciji dugoročnih reformi i poduzimanju novih sada trebalo početi davati rezultate. Još jednom je podsjetio građane BiH da će put ka reformama biti težak i izazovan, ali da postoje sredstva kojim će se situacija u BiH, u ovoj, 2003 preokrenuti. Promjene koje će dovesti do ekonomske održivosti i prosperiteta i vlast u službi građana BiH, uvjeti su za preokret. Smatram da ovo može biti godina u kojoj će marljivi rad i dobra volja građana BiH biti nagrađeni boljim vremenima," zaključio je Visoki Predstavnik. Građani BiH Novu su, 2003 godinu, u najvećem broju dočekali u svojim domovima. Ipak, i najveći broj ugostiteljskih objekata bio je ispunjen, a nastavljena je i nedavno početa tradicija dočeka nove godine na otvorenom prostoru. Centralna svečanost u Sarajevu održana je ispred Narodnog pozorišta, gdje su građani cijelu večer uživali u izvrsnim interpretacijama domaćih izvođača, a tačno u ponoć upriličen je veličanstveni vatromet. Sarajevo je i ove godine domaćin značajnom broju tursita koji novogodišnje blagdane provode u BiH. Veselo je bilo i na olimpijskim planinama, gdje su uz domaće goste, bili brojni i posjetitelji iz inozemstva, pogotovo iz susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, te Slovenije.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG