Linkovi

Ekonomija-glavna tema izbora u Njemačkoj


Stranka kancelarke Angele Merkel nalazi se, prema istraživanjima javnog mnijenja, u samom vrhu. Optimizam vezan za ekonomski rast ide u njenu korist.

U Njemačkoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori. Stranka kancelarke Angele Merkel nalazi se, prema istraživanjima javnog mnijenja, u samom vrhu. Kako izvještava Henry Ridgwell, optimizam vezan za ekonomski rast, kako se čini, ide u njenu korist. Ekonomija je glavno pitanje kampanje u trenutnim izborima u Njemačkoj.

Pred izbore koji se održavaju u nedjelju, jedna stranka je jasni favorit, kršćanski demokrati Angele Merkel.

Imali smo uspješne četiri godine i želimo još 4 godine kako bi smo 2017. godine mogli reći da je ljudima bolje nego danas, rekla je Angela Merkel.

Njen dosije po pitanju ekonomije bi joj trebao donijeti treći mandat, kaže Simon Tilford iz londonskog Centra za evropske reforme.

Mnogi Nijemci, koji uveliko kritiziraju način na koji se eurozona odnosi prema krizi će, u isto vrijeme, priznati zaslugu Angeli Merkel što je umanjila štetu krize na Njemačku, kaže Simon Tilford.

Istraživanja pokazuju da su njeni kršćanski demokrati veoma blizu apsolutne većine. Njihovi trenutni koalicioni partneri, Slobodni demokrati će, kako se čini, izgubiti mjesta. Socijal demokrate, koji se trenutno nalaze na drugom mjestu, mogli bi se pridružiti kancelarki Merkel u velikoj koaliciji desnice i ljevice. Ili ako dobiju veliki broj mjesta, socijal demokrati bi se mogli pridružiti koaliciji sa strankom zelenih, i primorati Angelu Merkel da napusti poziciju. Bez obzira koja se vlada oformi, malo je vjerovatno da će se politika Njemačke prema evropskoj dužničkoj krizi izmijeniti, kaže Simon Tilford.

Nema političke stranke u Njemačkoj koja zagovara rješenja za krizu eurozone koju bi vlade južne Evrope voljele vidjeti, kao ni vlade Sjedinjenih država i Britanije. Nijedna njemačka stranka ne podržava na primjer fiskalnu uniju, kaže gospodin Tilford.

U južnoj Evropi, naročito Grčkoj, Njemačku i dalje vide kao zemlju koja je primorala Evropsku uniju na oštre mjere štednje.

Što se tiče Grka, politika Angele Merkel je negativna i nepodnošljiva, kaže jedan nezaposleni Grk.

Oni će se brinuti za interese Njemačke, a ne naše interese, kaže jedna stanovnica Grčke.

Evropska unija je odgodila donošenje teških odluka do nakon njemačkih izbora, kaže profesor Michael Wohlgemuth, direktor nevladine organizacije iz Berlina Open Europe.

Ne radi se samo o Grčkoj, veći bankarskoj uniji gdje su nam hitno potrebne odluke, kao one koje se odnose na jedinstven mehanizam nadgledanja, rekonstrukciju mnogih banaka koje jedva opstaju kako na periferiji, tako i u Njemačkoj i Francuskoj, kaže gospodin Wohlgemuth.

Dok se partneri Britanija i Francuska nalaze u prvom redu zapadne diplomacije prema Siriji, pitanja vanjske politike gotovo da nemaju nikakvu ulogu u njemačkim izborima, kaže Simon Tilford.

Poznata njemačka proizvodna industrija je dosegla najviši nivo u posljednjih 16 mjeseci. Mnogi analitičari kažu da je optimizam vezan za ekonomiju u centru voljnosti Njemaca da ostanu pri trenutnoj situaciji.
XS
SM
MD
LG