Linkovi

Evropa: Za danas najavljena trećina avio-letova


Iz Evropske agencije za zračnu kontrolu saopšteno je da će tokom današnjeg dana oko trećina letova na području evropskih zemalja biti obavljenja prema redu letenja, što će biti značajno olakšanje u odnosu na stanje prethodnih dana uslovljeno širenjem vulkanskog pepela iz vulkana na Islandu. Ako letovi budu obavljeni kako je najavljeno, to znači da bi 8 do 9 hiljada letova od u prosjeku 28 hiljada kontinentalnih polijetanja svakog dana moglo biti obavljeno danas.

U međuvremenu, zvaničnici Međunarodnog udruženja za avionski transport izražavaju nezodovoljstvo odsustvom jasnih akcija vlada evropskih zemalja. Govoreći o tome izvršni direktor Udruženja Giovanni Bisignani izjavio je da vlade moraju djelovati hitnije na ponovnom otvaranju evropskog neba za zračni sobraćaj. Jedan od pokušaja hitnijeg i koordiniranog djelovanja je za danas najavljena video-konferencija ministara za transport evropskih zemalja.

Pojedinačno po zemljama zračni prostor Britanije, Njemačke, Francuske i Holandije će, kako je najavljeno, ostati zatvoren za avionski saobraćaj veći dio dana. Španija i Portugal su među onim malobrojnim zemljama čiji su aerodromi otvoreni za civilni avio-transport.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da Britanija šalje dva broda Kraljevske ratne mornarice da u lukama na francuskoj obali preuzmu Britance koji drugačije nisu u stanju da se vrate u zemlju. Gospodin Brown je i kontaku sa najvišim predstavnicima vlade Španije oko mogućnosti korištenja španskih aerodroma kao među-destinacija za Britance koji se iz raznih dijelova svijeta vraćaju u Britaniju.

Više velikih evropskih avio-prevoznika, uključujući, KLM, Lufthansu i Air France, obavilo je jučer i prekjučer pokusne letove, letove bez putnika. Ti letovi su, kako je saopšteno, protekli bez problema. Meteorolozi pak upozoravaju da bi zbog nepredviđenih promjena pravca duvanja vjetrova avionski letovi nad većim dijelom zapadne Evrope i dalje mogli biti opasni.

XS
SM
MD
LG