Linkovi

Demokratski guveneri zabrinuti debatom oko imigracije


Demokratski guveneri zabrinuti debatom oko imigracije

Demokratski guverneri američkih saveznih država izrazili duboku uznemirenost tužbom što ju je administracija predsjednika Obame podigla protiv novog imigracijskog zakona Arizone

Današnji New York Times javlja da su u privatnom sastanku s dužnosnicima Bijele kuće proteklog vikenda demokratski guverneri američkih saveznih država izrazili duboku uznemirenost tužbom što ju je administracija predsjednika Obame podigla protiv novog imigracijskog zakona Arizone. Zakon koji bi trebao stupiti na snagu 29. srpnja traži od policije da provjeri imigracijski status ljudi zaustavljenih zbog drugih prekršaja ukoliko se povjeruje da bi oni mogli biti ilegalni imigranti. Poruka demokratskih guvernera glasi: trebamo govoriti o radnim mjestima, a umjesto toga sada se ponovno govori o imigraciji.

„To je jako otrovno pitanje koje se otvara u važno vrijeme za demokrate“, kazao je guverner Phil Bredesen iz Tennesseeja misleći na nadolazeće izbore u studenome. Sedam demokratskih guvernera izlazi na izbore. Republikanski guverneri, pak, podržavaju novi imigracijski zakon Arizone te se protive tužbi Obamine administracije. Štoviše, jedan od njih, republikanski guverner Nevade kaže da je spreman okladiti se da će dogodine gotovo sve američke savezne države imati zakone poput onog u Arizoni. U međuvremenu, današnji Los Angeles Times prenosi da je ministar pravosuđa Eric Holder zaprijetio drugom tužbom protiv Arizone ukoliko se utvrdi da novi imigracijski zakon Arizone vodi ka takozvanom rasnom profiliranju.

U Španjolskoj se sinoć burno proslavljala prva titula prvaka svijeta u nogometu. Podijeljene su medalje, proglašeni najbolji nogometaši no u svom izvješću New York Times osvrće se i na zemlju domaćina, Južnu Afriku, koja je unatoč sumnjama pokazala svijetu da može organizirati prvoklasnu sportsku priredbu. „Organizacijski, ovo je veliki uspjeh. Sve bojazni o Africi su raspršene“, kaže Sunil Gulati, predsjednik Američkog nogometnog saveza. No debata traje o tome je li Južnoj Africi vrijedilo trošenje pet milijardi i 400 milijuna dolara na ovu sportsku manifestaciju. Postavlja se i pitanje što će se slijedeće dogoditi u zemlji u kojoj milijuni nemaju adekvatni smještaj, struju ili vodu, a polovina stanovništva živi na ili ispod granice siromaštva.

XS
SM
MD
LG