Linkovi

Coronavirus u SAD

Prvi slučajevi zaraze na tlu SAD otkriveni su u drugoj polovini februara a prva žrtva podlegla je 29.02.


09:25 26.3.2020
16x9 Image Amer Jahić

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u SAD je od korona virusa oboljelo više 69.000 ljudi, a preminulo je 1.050 osoba.

06:51 26.3.2020
16x9 Image Amer Jahić

Članovi Senata usvojili su ekonomski paket pomoći u iznosu dvije hiljade milijardi dolara čija je svrha umanjivanje ekonomskih posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prijedlog je podržalo devedeset šest članova Senata. Glasova protiv nije bilo.

Nakon Senata, u kome većinu čine republikanci, potrebno je da prijedlog usvoji i Predstavnički dom, u kom većinu čine demokrate, koji bi trebalo da zasjeda u petak u devet časova ujutru.

Da bi stupio na snagu potrebno je da dokument, poslije usvajanja u oba doma, potpiše predsjednik SAD-a Donald Trump.

18:22 25.3.2020
16x9 Image Amer Jahić

Članovi Senata trebalo bi da glasaju u srijedu o paketu pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara čija je svrha umanjivanje ekonomskih posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predstavnici republikanaca i demokrata usaglasili su se o predlogu – poslije petodnevnih pregovora, objavila je agencija Reuters.

“Prijedlog će biti usvojen tokom dana”, izjavio je Mitch McConnell, lider republikanske većine u američkom Senatu.

US Capitol
US Capitol

Nije, međutim, jasno kada bi usaglađeni preijdlog mogao biti proslijeđen predsjedniku DonalduTrumpu, čiji je potpis neophodan, kako bi postao zakon.

Nakon Senata, u kome većinu čine republikanci, potrebno je da prijedlog usvoji i Predstavnički dom. Ne očekuje se da će tijelo, čiju većinu čine demokrate, o prijedlogu glasati prije četvrtka.

Predsjednik Trump podržava postignuto rješenje, poručuju iz Bijele kuće.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Prijedlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Riječ je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

“Predlog je poboljšan i ponosni smo na učinjeno”, rekao je Chuck Schumer, lider demokrata u Senat za televiziju CNN.

U Sjedinjenim Država od posljedica koronavirusa preminulo je 730 ljudi. Oboljelo je 53.650 građana.

17:00 25.3.2020
16x9 Image Amer Jahić

Južna Koreja, koja je bila među najboljima na svijetu u testiranju na koronavirus, pristala je da Sjedinjenim Državama pruži neophodno potrebne testne setove.

Iz Južne Koreje kažu da je američki predsjednik Donald Trump u utorak zatražio pomoć za koronavirus.

Učitajte još

Komentari

XS
SM
MD
LG