Linkovi

EU: Stupile na snagu trgovinske sankcije protiv SAD (2/3/04) - 2004-03-01


U Europskoj uniji na snagu su stupile trgovinske sankcije protiv Sjedinjenih Država. Dužnosnici u Bruxellesu kažu da će se na američku uvoznu robu, poput tekstila, bijele tehnike, igračaka i papira, primjenjivati kaznena tarifa od pet posto. Ta tarifa će svaki mjesec rasti za po jedan posto, sve dok američka vlada ne ukine porezne olakšice za svoje izvoznike, koje nisu u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Vrijednost sankcija mogla bi samo ove godine dostići 300 milijuna dolara, a sljedeće godine mogla bi se i udvostručiti. "Sjedinjene Države nisu uskladile svoju regulativu s propisima WTO-a i stoga nemamo drugog izbora osim da pribjegnemo protumjerama," izjavio je povjerenik EU za trgovinu Pascal Lamy nakon uvođenja sankcija. Ovo je prvi put da je EU uvela sankcije protiv Sjedinjenih Država na temelju propisa WTO-a, no one su ipak znatno manje od pet milijardi dolara, koliko je WTO odobrio.

Washington je, sa svoje strane, do sada dva puta upotrijebio propise Svjetske trgovinske organizacije da bi uveo sankcije protiv EU, prvi puta u sporu oko uvoza banana između 1999. i 2000, a drugi puta u sukobu oko europskog uvoza američke govedine tretirane hormonom rasta.

XS
SM
MD
LG