Linkovi

Obnova Afganistana (19/1/03) - 2003-01-22


Od 1. listopada 2001. Sjedinjene Države izdvojile su gotovo 800 milijuna dolara za humanitarnu pomoć i pomoć za obnovu Afganistana.

Sjedinjene Države pomažu afganistanskoj vladi u organiziranju nacionalne vojske. Sjedinjene Države također pomažu u obnovi glavne komercijalne prometnice koja povezuje afganistanske gradove Kabul, Kandahar i Heart. Od travnja 2002. zahvaljujući američkoj pomoći, cijepljeno je više od četiri milijuna afganistanske djece. Ovoga su mjeseca Sjedinjene Države najavile da će izdvojiti dva i pol milijuna dolara za izgradnju četrnaest centara za žene u Afganistanu, te još milijun dolara za obrazovanje žena na poljima poslovnog upravljanja, sudjelovanja u političkom životu i obrazovanja.

Sjedinjene Države ulažu više od 38 milijuna dolara za pomoć afganistanskom narodu u jačanju društvenih institucija. Uspostavlja se pravosudni sustav, obnavlja se središnja banka i reformiraju se vladini sustavi za upravljanje financijama.

Upravo je najavljeno da će Sjedinjene Države podržati afganistansku Nacionalnu komisiju za ljudska prava, uključujući obuku na polju poštivanja ljudskih prava za vojsku, policiju i drugo vladino osoblje, te na polju širenja informacija o vjerskoj slobodi i pravima žena. Sjedinjene Države podržavaju napore na istraživanju slučajeva kršenja ljudskih prava, bilo da su ih počinili svrgnuti talibani, teroristi al-Qaide ili afganistanski paravojni vođe.

U 2001, pod talibanima, većina afganistanske djece nije išla u školu. U prvoj godini slobode, u učionice se vratilo tri milijuna mališana, od kojih su 35 posto bile djevojčice. Sjedinjene Države pomažu u obnovi ili ponovnoj izgradnji više od 200 škola i osiguravaju tečajeve za obnavljanje znanja za više od 1.300 učitelja u Kabulu. Uz to, uz financijsku pomoć Sjedinjenih Država, ponovno počinju s radom i sveučilišta u Afganistanu.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Oslobodili smo Afganistan iz kandži barbarskog režima”. U Afganistanu će, rekao je predsjednik Bush, “biti uspostavljene institucije neophodne za razvoj mirne zemlje, koja će imati nadu u bodoćnost….Ostat ćemo na zacrtanom kursu da bi smo pomogli u razvoju te zemlje – ali po njenoj, a ne našoj slici.”

XS
SM
MD
LG