Linkovi

Pentagon: Vjeruje se da je bin Laden opkoljen (14/12/01) - 2001-12-14


Visoki dužnosnik Pentagona izjavio je da se Osama bin Laden, kako se vjeruje, nalazi među al-Qaidinim borcima opkoljenim u dvije doline u planinama Tora Bora. Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da se u dolinama Agam i Wazir, koje se nalaze na granici s Pakistanom, vode žestoke borbe. Prema njegovim riječima, al-Qaidine borce s jedne strane okružuju borci afganistanskih plemena, a s druge pakistanske snage. Američki komandosi – kazao je dužnosnik – također se spuštaju u doline, podržani zračnim udarima.

Pentagon je priopćio da američki zrakoplovi više neće izbacivati obroke hrane i drugih potrepština nad Afganistanom. Prema riječima generala Richarda Myersa, zapovjednika združenog stožera, to više nije potrebno, jer je ponovno uspostavljena dostava humanitarne pomoći u tu zemlju.

Sjedinjene Države ponudit će nagradu od 10 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja talibanskog čelnika mule Mohamada Omara. Najavljujući ovu odluku jučer u Washingtonu, ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da će nagrade biti ponuđene i za niz drugih talibanskih čelnika.

Američki državni tajnik Colin Powell predstavio je novu reklamnu kampanju usmjerenu na promicanje programa “Nagrade za pravdu”, te angažiranje civila u ratu protiv terorizma. Oglasi u američkim dnevnim listovima i na radio-valovima pozivat će Amerikance da sudjeluju u ratu protiv terorizma doniranjem novca za program. U okviru kampanje, na web stranicama State Departmenta bit će objavljene informacije o najtraženijim teroristima.

Prvi optuženik u vezi s terorističkim napadima od 11. rujna, Zacarias Moussaoui jučer se nakratko pojavio pred saveznim sudom u New Yorku. Sudac mu je uskratio puštanje na slobodu uz jamčevinu, te je naredio njegov povratak u saveznu državu Virginiju. Suđenje 33-godišnjem Francuzu marokanskog podrijetla, optuženom za konspiraciju u vezi s napadima u New Yorku i Washingtonu, trebalo bi početi 2. siječnja.

XS
SM
MD
LG