Linkovi

Vatrometima i slavljem na otvorenom dočekana 2010. godina


Moskva je bila prva velika europska prijestolnica koja je išla u novu godinu, uz pjesmu, ples na klizaljkama, nekoliko demonstracija. Tri sata kasnije, 2010. godina dočekana je burno uzvicima iz milijuna grla veselih stanovnika Berlina i gostiju im, pod Brandenburškim vratima, uz vatromet i želju da bude nešto malo bolja od ove, ispraćene bez velikog žaljenja. U Berlinu je padao lagani snijeg.

Hladnoća u Parizu nije smetala stotinama tisuća slavljenika na Elizejskim poljima kojima je prava fešta za oči bio maštovit, raskošan light show milijuna lampica na Eifelovu tornju, kompletinaran vatrometom. Paljenje automobila, uspkros snažnim policijskim snagama, nije izbjegnuto niti na ovo Silvetstrovo. „2010. je godina obnove“, poručio je u novogodišnjem obraćanju zemljacima predsjednik Sarkozy.

Ovdje u Bruxellesu nije se osjetilo da je policijska zaplijenila nekoliko tona ilegalnih raketa i petardi, prašilo je i treslo na sve strane. U Nizozemskoj je glavna opsesija na prijelazu godina praćenje žive na termometru, meteorolozi su obećali tjedan s temperaturama ispod ništice što znači da bi se mogla održati Elfstedentocht, klizačka utrka kanalima kroz 11 gradova a koja je Nizozemcima jednako važna ako ne važnija od presudnih utakmica nogometne reprezentacije.

U Ateni su za razliku od većeg dijela Europe temperature bile proljetne, 17 stupnjeva Celzija izmjereno je na Akropoli gdje se veselilo i plesalo bez primisli na kriznu koja je Grčku dovela do ruba bankrota. Nacija se zdušno bacila na tradicionalne igre na sreću jer se smatra da se prema kombinaciji dobitaka i gubitaka znade što donosi idućih 12 mjeseci.

Talijani su, kao i većina Europljana, izlazak iz krizne godine i ulazak u godinu oporavka dočelali nešto štedljivije, uglavnom po kućama ili gradskim trgovima. Iako se nije rasipalo, malo se tko suzdržao novogodšnje gozbe zalivene rijekama šampanjca s pogledom na vatromete od kojih su izgleda ove godine najviše pružili Berlin i London.

Sve su televizije dale truda šarolikim programima kombiniranim od humora, svih vrsta glazbe, cirkusa i starih filmova iz čega slijedi samo jedno, nitko neće biti zadovoljan i svi će čangrizati na račun sadržaja zabave na ekranima.

XS
SM
MD
LG