Linkovi

Pravomoćno osuđeni bjegunci iz Hrvatske i BiH uskoro bi se mogli naći iza rešetaka


„Ako je bosansko hercegovačka strana spremna na potpisivanje izmijenjenog Ugovora o izvršenju zatvorskih sankcija između Hrvatske i BiH možemo ga vrlo brzo potpisati i početi primjenjivati. Hrvatska je strana na potpis toga Ugovora spremna još od srpnja“. Izjavio je to Za Glas Amerike danas popodne ministar pravosuđa Ivan Šimonović, na pitanje je li točna izjava Jusufa Halilagića sekretara ministarstva pravde Bosne i Hercegovine objavljena u BiH prema kojoj će se osobe pravomoćno osuđene u Hrvatskoj a prebjegle u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto vrlo brzo naći iza rešetaka. Halilagić je najavio da se potpisivanje izmijenjenog Ugovora o izvršenju zatvorskih sankcija između Hrvatske i Bosne i Hercegovine očekuje već u prosincu ove godine.

Spomenuti bosansko hercegovački dužnosnik iznio je i podatak prema kojem se u ovom trenutku U Bosni i Hercegovini nalazi oko pedesetak osoba koje su pravomoćno osuđene u Hrvatskoj, a u Hrvatskoj čak 110 osoba pravomoćno osuđenih pred sudovima Bosne i Hercegovine. Riječ je o osobama s dvojnim bosansko hercegovačkim i hrvatskim državljanstvom koje su nakon izricanja sudske kazne u jednoj državi pobjegle u drugu i uživaju njezinu zaštitu zloupotrebljavajući tako institut dvojnog državljanstva.

Ugovor o kojem je riječ omogućava da osoba osuđena u jednoj državi dosuđenu kaznu može izdržavati u drugoj državi. Ugovor o izvršavanju zatvorskih sankcija vlade Bosna i Hercegovine i Hrvatska potpisale su još 1996. On, međutim, trinaest godina postojanja ni jednom nije primijenjen, jer je u njega od početka ugrađena apsurdna odredba da osoba koja je pred presudom prebjegla u drugu državu, mora dati suglasnost za odlazak u zatvor u državi u kojoj je našla utočište.

Tek nakon bijega Branimira Glavaša osuđenog na 10 godina zatvora iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu u proljeće 2008. Hrvatska i BiH počele su razmišljati o brisanju odredbe o suglasnosti za odlazak u zatvor. Upravo u njezinom brisanju sastoji se izmjena Ugovora koja bi ovih dana trebala biti potpisana.

Međutim i nakon ove bitne izmjene u spomenutom će međudržavnom Ugovoru ostati još neke prepreke. To su odredbe koje pravosudnim vlastima Bosne i Hercegovine i Hrvatske u svakom pojedinačnom slučaju ostavlja diskrecijsko pravo da odluči hoće li osuđenog bjegunca iz susjedne države poslati u zatvor ako se presuda odnosi na kazneno djelo vojne, političke ili fiskalne prirode.

Ugovor se, bude li donesen u prosincu, još uvijek neće moći primijeniti na odbjeglog Branimira Glavaša. Njegova presuda na deset godina zatvora još nije pravomoćna. Ona će se međutim moći odmah primijeniti na odbjeglog riječkog kirurga Ognjena Šimića čija je presuda na pet godina zatvora postala pravomoćna u rujnu ove godine.

XS
SM
MD
LG