Linkovi

Polovina jezika u svijetu u opasnosti od nestanka, kaže UNESCO


Od 6700 jezika, koliko ih se govori u svijetu, oko polovine je u opasnosti od nestanka, kažu stručnjaci Ujedinjenih naroda, upozoravajući da je očuvanje umirućih jezika ključni zadatak u očuvanju kulturne raznolikosti.

UNESCO je objavio svoj novi svjetski atlas ugroženih jezika, prema kojemu 199 jezika govori ne više od desetak ljudi. Među tim je jezicima i livonski, jedan latvijski jezik koji govori samo jedna osoba.

UNESCO kaže da su posljednji govornici ejačkog jezika, na Aljasci, te ubičkog, u Turskoj, umrli prošle godine, čime je popis živih jezika smanjen za dva.

Nisu svi ugroženi jezici iz nekih zabitih ili malo poznatih krajeva svijeta. Prema UNESCO-ovom atlasu, napučene zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Indiju, dom su nekima od najugroženijih jezika.

Agencija Ujedinjenih naroda za kulturu kaže da priznanje vlada i akcije privatnih skupina mogu povećati svijest o raznolikosti jezika, te uliti ponos u one koji njima govore. UNESCO hvali uspješne napore na sprečavanju nestanka domorodačkih jezika u Peruu, Novom Zelandu, Kanadi, Meksiku, te Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG