Linkovi

Muslimani i Jevreji se pridružili molitvama za papino ozdravljenje - 2005-02-04


Zdravstveno stanje Pape Ivana Pavla Durgog, kako je saopćio Vatikan, se poboljšava. Glavni glasnogovornik Vatikana, Joaquin Navarro Valls je kazao kako je Papa počeo normalno jesti, i kako želi da obavi svoju redovitu Nedjeljnu službu.

U medjuvremenu, muslimani i Jevreji u Rimu su se pridružili milionima katolika širom svijeta u molitvama za brzo ozdravljenje Pape Ivana Pavla drugog koji je početkom sedmice hitno prebačen u rimsku bolnicu zbog prehlade i problema s disanjem.

Glavni rimski rabin Riccardo di Segni je rekao da se svi mole za papino brzo ozdravljenje:

- Ovo je Papa koji je, u istoriji crkve, dao najvažniji doprinos poboljšanju odnosa između katoličkog svijeta i Jevreja. Sjećam se da je učinio mnoge važne stvari, kao što je njegova posjeta sinagogi i zidu plača u Jerusalemu, kaže rabin di Segni.

Krajem 1993, Papa Ivan Pavao drugi je postao prvi papa koji je priznao Izrael, potpisavši sporazum kojim su uspostavljene zvanične veze između dvije države. Marta 2000-te, on je prvi put posjetio Izrael i izrazio tugu zbog patnje Jevreja u rukama Kršćana u poruci koju je ostavio kod jerusalemskog zida plača.

Italija je također dom za oko pola miliona muslimana, od kojih su na stotine prisustvovali današnjoj molitvi u rimskoj velikoj džamiji, gdje su za pontifa izrečene specijalne riječi. Nakon molitve, mnogi muslimani su izrazili svoje dobre želje za papino ozdravljenje, rekavši da se mole za njega.

- Nadam se da će se Papa brzo oporaviti od prehlade. On je simbol mira za cijelo čovječanstvo, kaže Abdullrrahim, musliman iz Maroka.

- Nadam se da će se Papa osjećati bolje. Danas se svi Muslimani moraju moliti za zdravlje svetog oca, kaže Hafi Muhamad, musliman iz Tunisa.

- Veoma smo zabrinuti za njega jer je on veoma dobar čovjek, dobar prema svakome. Molićemo se za njega, kaže Fauzia iz Tunisa.

Vatikan je danas saopćio da se papino zdravlje i dalje poboljšava i da je počeo da jede, ali nije potvrđeno da će papa održati svoje redovno nedjeljno obraćanje, ovaj put iz bolničkog kreveta.

XS
SM
MD
LG