Linkovi

Mosul: Okrutno nasilje nad američkim vojnicima - 2003-11-24


Tri američka vojnika su ubijeni jučer u Iraku u dva odvojena incidenta. Od eksplozije bombe postavljene uz cestu u blizini grada Baquba, jedan je vojnik ubijen, a dvojica su ranjeni. Drugi incident se desio u Mosulu i po svojoj surovosti, mada detalji još nisu sasvim razjašnjeni, izazvao je oštre reakcije.

Oružani napadač je ubio dvojicu američkih vojnika koji su se u nedjelju vozili kroz Mosul. Nakon toga, prema nekim svjedocima, gomila okupljenih iračana je nasrnula na vozilo, pljačkajući i udarajući tijela vojnika. Iz komande 101 Zračne divizije su saopćili da su vojnici ubijeni dok su se vozili izmedju dva američka garnizona. Nekoliko svjedoka kažu da su vojnici ubijeni tokom napada u okrugu Ras al-Jadda, mada ranije izjave svjedoka govore da su njihovi vratovi bili prerezani. Bahha Jassim, lokalni maloljetnik, kaže da je vozilo američkih vojnika udarilo u zid nakon pucnjave.

Nekoliko prolaznika su nakon toga nasrnuli na vozilo radi pljačke. Nakon što su tijela vojnika pala na cestu, okupljena gomila ih je počela udarati betonskim motkama, kaže Jassmin. Ubrzo je, kaže on, stigla američka vojna patrola i opkolila područje.

Jučer, na pres konferenciji, američki vojni zvaničnici nisu govorili o okolnostima u kojima su poginuli vojnici u Mosulu. ” Naša je praksa da ne iznosimo detalje povreda koje su zadobili vojnici, rekao je general Mark Kimmitt.

Mosul, koji je mjesecima bio miran, doživljava pojačano anti-okupacijsko nasilje. To je treći po veličini grad u Iraku i leži izmedju takozvanog Sunitskog trougla gdje su napadi na američke snage bili intenzivni, i sjevernog uglavnom Kurdima naseljenog dijela koji pruža snažnu podršku Sjedinjenim Državama.

Dvojica američkih senatora oštro su reagirali na izvještaj o ubistvu u Mosulu. Demokratski senator Joseph Liberman, koji takodjer nastoji da zadobije nominaciju za predsjedničku utrku, kaže da ga je izvještaj jako pogodio.

Mi ne možemo dozvoliti pobunjenicima u Iraku da pobjede. Ukoliko to učinimo, ili nas oni natjeraju da prekinemo misiju i da se povučemo, Irak će preuzeti banda ubilački nastrojenih manijaka, ekstremnih terorista, i oni će Irak koristiti kao bazu za napad na nas. Ovo je borba koja nije samo Američka, i želio bih da imamo predsjednika koji može okupiti svijet u ovom slučaju. Ovo je veliki izazov našeg vremena - ili ćemo dozvoliti da svijet utone u primitivni ekstremistički rat u 21 stoljeću, ili ćemo okupiti svijet da zaustavi malu grupu fanatika koji čine takve stvari kao što su rezanje vratova dvojice amerikanaca. Ja sam uvrijedjen i svaki amerikanac bi to trebao biti, i mi bi trebali udvostručiti našu posvećenost da pobjedimo neprijatelja sa kojim se susrećemo u Iraku.

Republikanski senator John McCain, takodjer je pozvao na slanje više vojnika u Irak. Moja reakcija je kao i u augustu kada sam rekao da trebamo više vojnika ili će stanje biti gore. Stanje je postalo gore. Trebamo više vojnika, kako bi promijenili sadašnji val napada, i to je veoma ozbiljna situacija, kaže senator John McCain.

XS
SM
MD
LG