Linkovi

SAD: U Vijeću UN-a za ljudska prava aktivno od polovine juna


Sjedinjene Američke Države će se od slijedećeg mjeseca pridružiti zemljama-članicama Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Zagovornici zaštite i poštivanja tih prava smatraju da Washington sada ima šansu da znatno utiče na poboljšanju kredibiliteta Vijeća, među čijim su članicama i zemlje u kojima je stanje ljudskih prava na vrlo niskom stupnju. Sjedinjene Države su u Vijeće za ljudska prava izabrane prošlog mjeseca, na trogodišnji mandat koji počinje 19. juna.

S jedne strane, mnogi zagovornici ljudskih prava, razočarani nedostatkom napretka u zemljama kao što su Sudan, Zimbabve i Kina, dovode u pitanje mogućnost sa Sjedinjene Države unaprijede djelotvornost Vijeća za ljudska prava.

S druge strane, Susan Rice, ambasadorica u Ujedinjenim narodima je, nakon izbora SAD za člananicu Vijeća, istakla:

"Sigurno je da dijelimo mišljenje da Vijeće nije pokazalo puni potencijal i ne bi se kandidirali da smatramo da Vijeće ne može ostvariti viziju koju smo imali kada je ono formirano."

Vijeće za ljudska prava je naslijedilo istoimenu komisiju. Mark Lagon, visoki zvaničnik State Departmenta tokom mandata predsjedika Busha, učestvovao je u procesu formiranja Vijeća prije tri godine. Bushova administracija kasnije je, ipak, odlučila da bojkotira Vijeće.

Sada Gospodin Lagon kaže:

"Komisija za ljudska prava je smatrana okoštalom i ispolitiziranom. Nažalost, ni Vijeće se nije pokazalo boljim, a neki čak kažu i da je gore."

Paula Schriefer, predstavnica Freedom Housea, smatra, međutim, da je snaga Vijeća u mogućnostima ukazivanja na nepoštivanje ljudskih prava i na kršitelje tih prava. A što se Amerike tiče....:

"Sjedinjene Države su imale vodeću ulogu u predlaganju i usvajanju rezolucija. Nekada bi te rezolucije prošle, nekada ne. Iskreno, nije toliko bitno da svaki put prođu, ali je bitno da se o određenom problemu razgovara."

Kao primjer, gospođa Schiefer navodi Kinu. Rezolucije koje osuđuju kršenje ljudskih prava u toj zemlji uglavnom nisu usvajane.

Gospodin Lagon ističe da bi Sjedinjene Države i druge demokratske zemlje trebale stalno ukazivati na kršenje ljudskih prava, pa čak i u zemljama-strateškim partnerima poput Saudijske Arabije:

"Ako će Sjedinjene Države djelovati u Vijeću za ljudska prava, onda to treba biti otvoreno. Mora se govoriti o vrijednostima koje Ujedinjeni narodi predstavljaju."

Gospođa Schriefer dodaje da Sjedinjene Države radu Vijeća moraju dati puni doprinos, kao i većina drugih zemalja, jer...

"Jedan od razloga, o kojem se ne moramo složiti, zašto autoritet Vijeća nije relevantan je činjenica da zemlje sa lošim stanjem ljudskih prava ulažu dosta napora da minimiziraju uticaj Vijeća."

Sve u svemu, pobornici se slažu da je za Sjedinjene Države bolje da budu članice Vijeću za ljudska prava, nego da su izvan. Vijeće je, ipak, jedini globalni mehanizam za promociju ljudskih prava.

NARR:

XS
SM
MD
LG