Linkovi

Dan neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država


U Sjedinjenim državama danas se slavi Dan nezavisnosti. Ovim državnim praznikom se obilježava rođenje zemlje prije 229 godina, 4 jula 1776, kada su članovi kontinentalnog kongresa, zastupnici iz 13 prvobitnih američkih kolonija, proglasili nezavisnost od Britanije.

Amerikanci u gradovima širom zemlje danas sudjeluju u patriotskim okupljanjima, paradama i drugim događajima kojima se obilježava dan nezavisnosti. Mnogi organiziraju piknike, i sportske događaje, a vatromet je tradicionalno obilježje ovog američkog praznika.

Predsjednik Bush danas govori na proslavi četvrtog jula u saveznoj državi Zapadnoj Virginiji.

Ovdje u Washigntonu proslave počinju paradom u centru grada, sa orkestrima iz cijele zemlje. Navečer, tu je koncert na Capitol Hillu, te nakon toga jedan od najvećih vatrometa u zemlji.

Istovremeno na stotine stranih državljana dan nezavisnosti obilježava zvaničnom zakletvom na ceremoniji na kojoj postaju američki državljani. Ceremonije naturalizacije se danas održavaju na 15 mjesta širom zemlje, a sponzorira ih Američka služba za imigraciju i državljanstvo. Ovdje nadomak Washigntona, američkim državljanima postaje 50 osoba iz 28 zemalja među kojima su Afganistan, Kolumbija, Iran, Irak, Pakistan i Vijetnam.

XS
SM
MD
LG