srijeda, 10. februar 2016

Aktuelno

Libija: Jedanaest poginulih u napadima prosvjednika na sjedišta islamističkih skupina

x
VOA NEWS
U nemirima u kojima je poginulo najmanje jedanaest, a ranjeno više od 60 osoba, libijske su vlasti, u subotu, suzbile napad ljutite mase prosvjednika u Bengaziju.
 
Ranije, libijski su prosvjednici izbacili , iz njezinog sjedišta, islamističku skupinu Ansar al-Shariah i zauzeli baze drugih naoružanih skupina u Bengaziju.
 
Do nasilja je došlo nakon što su, u petak, deseci tisuća Libijaca izašli na ulice Bengazija, zahtijevajući gašenje svih naoružanih grupa.
 
Prosvjednici su nosili trasnparente s porukama na engleskom i arapskom jeziku: “U novoj Libiji terorizmu nema mjesta” i “Libija je izgubila prijatelja.”
 
Skupinu Ansar al-Shariah povezuje se s ubojstvom američkog ambasadora u Libiji Chrisa Stevensa i trojice drugih Amerikanaca, što ta skupina negira.
 
Prosvjednici su također zahtjevali od libijske vlade da oformi policijske i vojne snage koje će pružati i jamčiti sigurnost. Prosvjedi su znak sve većeg antagonizma prema radikalnim islamističkim skupinama.
 
Po padu Gadafija, one su rasle i oružano jačale,s arsenalom koji je uključivao automatsko oružje, raketne bacače granata i kamione s teškim mitraljezima.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Studio Washington

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Studio Washingtoni
X
09.02.2016
Polusatni TV program Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

NAJNOVIJE

Video Sirija: Nemjerljiva težina patnje i životne ugroženosti

U izvještaju UN-a sirijski režim optužuje se, zbog masovnih ubistava zatvorenika, za državnu politiku istrebljenja civilnog stanovništva.
Više

Video Njemački umjetnici o izbjeglicama

Pojasi za spašavanje mogu se kupiti u svakom lučkom gradu u Turskoj, a oni su postali i simbolom izbjegličke krize koja je dovela milijun ljudi u Evropu tokom 2015. godine. Njemački umjetnici skupljaju odbačene pojaseve za spašavanje jer planiraju postaviti umjetničke istalacije širom Njemačke.
Više

Video 3-D printer pomoć u presađivanju organa

Presađivanje ljudskih organa je već decenijama prisutno širom svijeta i postalo je dosta uobičajena stvar. Međutim, ljekari i njihovi pacijenti i nadalje se suočavaju sa problemom odbacivanja tkiva, i sa potrebom da se brzo obezbijedi krv za transplantirani organ.
Više

Video Gallaudet, jedini fakultet u svijetu za gluhe ima i strane studente

Kakav je osjećaj pohađati školu ako si ne samo gluh nego i u stranoj zemlji - a za praćenje predavanja treba ti čak dva nova strana jezika? Na univerzitetu Gallaudet u Washingtonu, jedinom univerzitetu u svijetu za gluhe, inostrani studenti prevazilaze takve prepreke bez oklijevanja.
Više

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

 
Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.