srijeda, 17. septembar 2014

Aktuelno

Libija: Jedanaest poginulih u napadima prosvjednika na sjedišta islamističkih skupina

x
VOA NEWS
U nemirima u kojima je poginulo najmanje jedanaest, a ranjeno više od 60 osoba, libijske su vlasti, u subotu, suzbile napad ljutite mase prosvjednika u Bengaziju.
 
Ranije, libijski su prosvjednici izbacili , iz njezinog sjedišta, islamističku skupinu Ansar al-Shariah i zauzeli baze drugih naoružanih skupina u Bengaziju.
 
Do nasilja je došlo nakon što su, u petak, deseci tisuća Libijaca izašli na ulice Bengazija, zahtijevajući gašenje svih naoružanih grupa.
 
Prosvjednici su nosili trasnparente s porukama na engleskom i arapskom jeziku: “U novoj Libiji terorizmu nema mjesta” i “Libija je izgubila prijatelja.”
 
Skupinu Ansar al-Shariah povezuje se s ubojstvom američkog ambasadora u Libiji Chrisa Stevensa i trojice drugih Amerikanaca, što ta skupina negira.
 
Prosvjednici su također zahtjevali od libijske vlade da oformi policijske i vojne snage koje će pružati i jamčiti sigurnost. Prosvjedi su znak sve većeg antagonizma prema radikalnim islamističkim skupinama.
 
Po padu Gadafija, one su rasle i oružano jačale,s arsenalom koji je uključivao automatsko oružje, raketne bacače granata i kamione s teškim mitraljezima.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Studio Washington

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Studio Washingtoni
X
16.09.2014
Polusatni TV program Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

NAJNOVIJE

Uzavrele emocije pred referendum u Škotskoj

Na referendumu o nezavisnosti Škotske, prvi put u britanskom političkom životu, moći će da se izjašnjavaju i 16-godišnjaci i 17-godišnjaci. Ta nova grupa birača mogla bi da utiče na krajnji ishod.
Više

Kopnene snage SAD ponovo u Iraku?

Obraćajući se senatskom Odboru za oružane snage, načelnik Združenog generalštaba, general Martin Dempsi, ostavio otvorenu mogućnost da se američki vojni savetnici zajedno sa iračkim vojnicima bore protiv pobunjenika.
Više

Netflix stiže u Evropu

Prva zemlja u kojoj će biti dostupne usluge američkog internet giganta za striming filmova i serija biće Francuska.
Više

Microsoft novi vlasnik Minecrafta

Majkrosoft kupio švedsku kompaniju Mojang, koja je autor i vlasnik popularne video igre "Minecraft".
Više

EP odobrio sporazum sa Ukrajinom

Dva parlamenta, evropski i ukrajinski, simultano dali glas sporazumu EU sa Ukrajinom o slobodnom tržištu - sporazumu koji je juče od strane Evropske komisije stavljen na čekanje narednih 15 mjeseci da bi se umirila strahovanja Moskve.
Više

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

 
Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.