Linkovi

U odnosu na sirijski sukob, Turska sve više izolirana

  • VOA

Vlada Turske i dalje stoji iza odluke da podržava nastojanja da se skine režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada. Medjutim, sve je veće protivljenje unutar Turske stajalištu vlade u Ankari prema Siriji, kao i turskom prihvatanju hiljada sirijskih izbjeglica

Na ulicama Istambula je prepoznatljivo nezadovoljstvo.Kritičari vlade se žale na ogroman broj izbjeglica iz Syrije, kao i na podršku turskog premijera Recep Tayyip Erdogana sirijskoj opoziciji. Oni tvrde da politika vlade šteti turskoj trgovini, a broj izbjeglica u zemlji, može voditi nestabilnosti.

UNHCR je saopćio da je više od 100 hiljada Sirijaca pronašlo utočište u 14 vladinih izbjegličkih kampova , u sedam turskih pokrajina.
Ilter Turan je profesor političkih nauka na Univezitetu, Bigli, i on kaže:

Ovo sve je prilično skupo. Nisam u poziciji da ocijenim koliko dugo će Turska biti u stanju biti domaćin ovim izbjeglicama, pogotovo ako se njihov broj bude povećavao.
Turski tenk na granici prema Syriji

Turski tenk na granici prema SyrijiS obzirom da se gotovo svaki dan vrši granatiranje iz Syrije preko granice, turska vojska je pojačala svoju prisutnost na granici, što, s druge strane, uznemirava gradjane:

Ne želim rat izmedju Turske i Syrije. Ovo jako šteti Erdoganovoj vladi, kaže jedna žena...


Niko nije spreman prihvatiti rat, to bi bilo jako bolno, a i Syrija je stari prijatelj Turske., dodaje jedan muškarac...


Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je pozvao na intervenciju velikih sila kako bi se zaustavilo nasilje u Syriji. A tijekom posljednje predsjedničke debate u Sjedinjenim Državama, i predsjednik Obama i njegov rival Mitt Romney su iznosili svoja stajališta o tome kako bi najbolje bilo podržati sirijsku opoziciju.

Barack Obama, američki predsjednik:
Ono čemu smo svjedoci u Syriji je strašno, i zato ćemo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali pomoć opoziciji. Ali isto tako moramo prepoznati i činjenicu da bi naše vojno miješanje u taj konflikt bio vrlo ozbiljan korak.

Mitt Romney, republikanski kandidat:
Ovo je vrijeme - odnosno trebalo bi biti vrijeme za iskazivanje američke uloge svjetskog lidera. Trebali smo preuzeti vodeću ulogu, ne vojno, nego organizaciono, sa gledišta vlade, da pokušamo dovesti strane za sto; i da pronadjemo odgovorne.


Medjutim, vlada Turske se osjeća sve više izoliranom.

Turska je pogrešno protumačila volju drugih da sudjeluju u intervenciji, a Ankara nije zainteresirana da ide unilateralno. Dakle, turska politika da se u Syriji nešto izmijeni intervencijom, jednostavno ne igra za sada., kaže profesor Turan.


Velika briga u Turskoj je pad protoka trgovine otkako je sirijski sukob započeo. Neke kompanije kažu da su pale na tek petinu uobičajenog opsega trgovine otkako turski kamioni ne prelaze u Syriju. Što je započelo kao zajedničko, medjunarodno liderstvo, sve više postaje unutrašnji problema za gospodina Erdogana i njegovu vladu, problem koji se uz to komplicira svaki dan.
XS
SM
MD
LG