Linkovi

Mario Vargas Llosa – Nobelova nagrada je i priznanje kulturi Južne Amerike!

  • Carolyn Weaver

Mario Vargas Llosa, peruanski književnik dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost

Mario Vargas Llosa, peruanski književnik dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost

Saopćavajući odluku Nobelovog komiteta, Peter Englund je juče u Stokholmu, Maria Vargasa Llosu nazvao "božanski nadarenim" propovjedačem:

"Nobelova nagrada za književnost 2010 dojeljena je peruanskom autoru Mariju Vargasu Llosi za njegovu kartografiju strukture vlasti i za njegove oštre slike o otporu individue, njenoj pobuni i neuspjehu."

Vargas Llosa ima 74 godine i prvi je pisac na španskom jeziku, koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon Meksikanca Octavia Paza 1990. On je autor više od 30 romana, drama i eseja, medju kojima su Jarčevo slavlje, i Tetka Julija i scenarista.

Mario Vargas Llosa na press konferenciji u New Yorku, nakon saopćenja da mu je dodjeljena Nobelova nagrada za književnost

Mario Vargas Llosa na press konferenciji u New Yorku, nakon saopćenja da mu je dodjeljena Nobelova nagrada za književnost

Gvoreći novinarima u New Yorku on je rekao da je nagrada, takodjer, priznanje književnosti Južne Amerike, i doprinos većem razmjevanju regiona kojeg su pratili stereotipi u vrijeme kada je on počeo da piše:

"Činilo se da je Južna Amerika zemlja diktatora, revolucionara i katastrofa. Sada, mi znamo da Južna Amerika, takodjer, može iznjedriti umjetnike, muzičare, slikare, mislioce i romanopisce."

Vargas Llosa je uvijek bio politički angažiran i kao pisac i kao gradjanin. Nakon što je napustio lijevo krilo u politici i okrenuo se ideologiji slobodnog tržišta, neuspješno se 1990. kandidirao za predsjednika Perua.

Bivši predsjednik Perua, Alejandro Toledo se, takodjer, našao u New Yorku na press konferenciji svog prijatelja:

"Mario Vargas Llosa je veoma plodan pisac, branitelj slobode i demokracije u svijetu, posebno u Južnoj Americi. I, ja mislim, mada je Mario Vargas Llosa Peruanac, kao što je peruanski koktel Pisco Sour, on takodjer pripada cijelom svijetu. I ovo priznanje to potvrdjuje."

Mario Vargas Llosa tokom kampanje za predsjeednika Perua 1990. godine

Mario Vargas Llosa tokom kampanje za predsjeednika Perua 1990. godine

Vargas Llosa povremeno živi u Španiji, gdje piše uticajnu kolumnu za madridski dnevni list El Pais. On kaže da politika mora biti dio literature, kao što je dio života, ali da je ona u drugom planu kada piše.

"Ja sam u suštini pisac, i želio bih da me se sjećaju kao takvog, zbog mog pisanja i mog rada. Sa druge strane, ja sam takodjer gradjanin, i ja imam političkih ideja, što mislim da je moralna obaveza svakoga, ne samo pisaca."

On kaže da je optimista u pogledu budućnosti Južne Amerike kao mjesta demokracije i rezonantne književne kulture. Mario Vargas Llosa je prvi pisac iz Južne Amerike koji je osvojio Nobelovu nagradu nakon kolumbijskog autora Gabriela Garcie Marqueza 1982.

XS
SM
MD
LG